Investicije / PROJEKTI

U poslovnoj zoni Sadnice počela izgradnja vodovodne mreže

03.06.2020. 09:45 / Izvor: Akta.ba

Općina Banovići zvanično je počela izgradnju distributivnog cjevovoda pitke vode sa kojeg će se vodom snabdijevati potrošači u poslovnoj zoni Sadnice. Projekat obuhvata izgradnju vodovodne mreže od rezervoara u mjesnoj zajednici Stražbenica do Poslovne zone u Banovići Selu ukupne dužine 1.920 metara.

Poslovna zona bit će priključena na gradski rezervoar neposredno ispod rezervoara u Stražbenici gdje će biti izgrađen priključni šaht preko kojeg će biti omogućena regulacija potrošnje i raspodjele vode po potrošačima. Prilikom razmatranja izbora trase kojom će Poslovna zona biti napajana vodom, izabrana je kraća trasa distributivnog cjevovoda.

Lokalna zjednica za ovaj projekat je izdvojila oko 125.000 KM sa PDV-om.

"Izgradnja poslovne zone Sadnice jedan od strateških projekata lokalne zajednice na kojem se intenzivno radi dvije godine. Došli smo do konkretnih aktivnosti u smislu izgradnje komunalne infrastrukture, kojom ćemo obezbijediti najbolje uslove za izgradnju poslovnih objekata u okruženju. U proteklom mjesecu počeli smo izgradnju vodovodne mreže u Poslovnoj zoni, a sada evo i distributivnog cjevovoda. Uz poštivanje ugovora, nadamo se da će izvođači posao obaviti na vrijeme, kako bi se prodaja zemljišta i izgradnja poslovnih objekata nastavila", ističe načelni Midhat Husić.

Uskoro počinje izgradnja kanalizacione mreže i putne infrastrukture

U narednom periodu planiran je početak izgradnje kanalizacione mreže, te putne infrastrukture na području Poslovne zone. Implementacijom ovih infrastrukturnih projekata, Općina Banovići će stvoriti najpovoljnije uslove za izgradnju poslovnih objekata i razvoj privrede u okruženju. Kako je istakao načelnik Husić, prioritet lokalne zajednice je upravo izgradnja poslovne zone i stvaranje uslova za otvaranje novih radnih mjesta, što prati i Općinsko vijeće svojim odlukama kojima je osigurano nekoliko pogodnosti za investitore.

Između ostalog, predviđen je povrat na uložena novčana sredstva na ime naknande za obračunatu rentu i naknadu za uređenje gradskog građevinskog zemljišta u rasponu od 30% do 100% plaćene naknade, što zavisi od veličine objekta koji se gradi. Takođe, investitori imaju pravo na oslobađanje od plaćanja obaveza na ime komunalne nakande na period od pet godina, a pomenutom Odlukom je predviđeno da se mogu utvrditi i drugi načini i vrste podsticaja za pojedinačne parcele koje budu predmet prodaje.

Poslovna zona Sadnice obuhvata područje neposredno uz  lokalni put  Banovići – Banovići  Selo površine 240.750 m2,  a nosilac svih aktivnosti na uspostavljanju i aktiviranju Poslovne zone je Općina Banovići.

U Poslovnoj zoni planirana je izgradnja objekata koji su namijenjeni za različite proizvodne, obrtničke, zanatske, trgovinske i poljoprivredne djelatnosti, na ukupno 45 parcela. Cijena zemljišta iznosi 11,50 KM po m2  a do sada su prodate dvije parcele ukupne površine od 4.069 m2.

Izgradnjom Poslovne zone će se unaprijediti poslovni i poduzetnički ambijent na području Banovića te podstaći zapošljavanje i otvaranje novih radnih mjesta u novim djelatnostima i proizvodnim aktivnostima, koje do sada nisu bile zastupnjene u Banovićima.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije