U Posušju uspješno realizirana dva značajna projekta

17.06.2015. 17:13 / Izvor: eKapija.ba

Danas je u Općini Posušje održan svečani sastanak povodom uspješne realizacije dva projekata: "Izgradnja autobusnih stajališta" i "Uspostavljanje poljoprivredne zadruge i razvijanje obrade ljekovitog i aromatičnog bilja u općini Posušje".

Danas je u Općini Posušje održan svečani sastanak povodom uspješne realizacije dva projekata: "Izgradnja autobusnih stajališta" i "Uspostavljanje poljoprivredne zadruge i razvijanje obrade ljekovitog i aromatičnog bilja u općini Posušje".

Nazočili su mu predstavnici UNDP-a Mostar Božena Bohm Kaltak i Mirela Suton Williams, Samir Imamović predstavnik UNDP-a Sarajevo, Isma Stanić iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice, a u ime inicijatora projekta, te predstavnici iz švicarskog Veleposlanstva Azra Šarenkapa i Alma Zukorlić. Goste je primio Općinski načelnik Branko Bago te djelatnici Službe za gospodarstvo razvitak i CZ Općine Posušje, koji su radili na realizaciji ovih projekata.

Na sastanku su prezentirani završni projekti i uspostavljena je daljnja suradnja Općine Posušje, Veleposlanstva Švicarske i UNDP-a, nakon čega su gosti posjetili autobusna stajališta u urbanom dijelu općine Posušje, kao i braniteljsko-poljoprivrednu zadrugu Eko Hercegovina.

Direktor zadruge Eko Hercegovina, Martin Soldo, gostima je prezentirao rad Zadruge i strojeve koji su nabavljeni i instalirani zahvaljujući projektu "Uspostavljanje poljoprivredne zadruge i razvijanje obrade ljekovitog i aromatičnog bilja u općini Posušje". "Imamo između ostalog opremljenu kompletnu liniju za proizvodnju pčelinjih pogača, a obzirom na sofisticiranost može uvelike unaprijediti pčelarstvo u našem kraju", izjavio je  Soldo.

Azra Šarenkapa iz Veleposlanstva Švicarske, još je jednom ukazala kako će Švicarska i dalje podržavati dobre ideje i održavati suradnju s Općinom Posušje: "Ovo je jedan primjer gdje su Općina i dijaspora uspjeli osnovati poljoprivrednu zadrugu i nabavu tehnologije koja će pomoći u poljoprivrednim radovima ovom kraju. Švicarska će nastojati podržavati ovakve inicijative i ubuduće."

Projektnim sredstvima braniteljskoj zadruzi Eko Hercegovina, pored već spomenute linije za proizvodnju pčelinjih pogača, instalirana je sušara za voće i povrće i destilerija za ljekovito i aromatično bilje. Kroz projekt je izrađen i bilten za dijasporu s pregledom svih značajnih aktivnosti dijaspore u općini Posušje te je izrađena i baza podataka s kontakt podacima o dijelu posuške dijaspore u RH. Vrijednost projekta iznosi 68 000 KM, a realiziran je od 14. srpnja 2014. do 1. lipnja 2015.

Općinski načelnik Branko Bago izrazio je ponos i zadovoljstvo uspješnim projektima, posebno projektom autobusnih stajališta. "Kao što vidite, radimo na rješavanju dugogodišnjeg problema nepostojanja autobusnog kolodvora u Posušju. Uspjeli smo, kao privremeno rješenje, napraviti lokacije za stajališta blizu srednjoj i osnovnoj školi, tako da će djeca na jednom mjestu čekati autobuse, sve do trajnog rješenja – autobusnog kolodvora."

Realizacijom Projekta Integriranog lokalnog razvoja – Izgradnja autobusnih stajališta u općini Posušje postavljeno je 18 autobusnih stajališta, od čega 10 u ruralnim dijelovima općine Posušje te 8 stajališta u urbanom dijelu općine. Vrijednost ovog projekta je oko 80.000 KM. Projektni partner Općine Posušje je Razvojni program Ujedinjenih naroda (UNDP BiH). Projekt je realiziran od 14. srpnja 2014. do 1. lipnja 2015.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije