U prijedorskoj regiji u toku formiranje poljoprivrednog klastera

Investicije / PROJEKTI

U prijedorskoj regiji u toku formiranje poljoprivrednog klastera

28.05.2019. 11:42 / Izvor: SRNA

Na području prijedorske regije u toku je formiranje poljoprivrednog klastera čiji članovi mogu biti svi poljoprivredni proizvođači ove regije.

Rukovodilac prijedorske kancelarije Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, Danijel Egić, kaže da je formiran inicijativni odbor, te da je početkom idućeg mjeseca u planu održavanje osnivačke skupštine, na kojoj će biti definisani ciljevi i pravci razvoja.

On je dodao da je planirano da nosioci aktivnosti budu poljoprivredne zadruge i udruženja, uz deklarativnu podršku lokalnih zajednica.

"Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske podržava udruživanje poljoprivrednika tako i formiranje klastera. Vlada veliko interesovanje poljoprivrednih proizvođača i udruženja", naveo je Egić.

Prema njegovim riječima, ovo udruživanje će na regionalnom nivou omogućiti evidentiranje poljoprivrednih proizvođača i vrsta proizvodnje, kao i zajednički nastup na domaćem, a u narednom periodu i inostranom tržištu.

"Prema ranijem dogovoru, Međunarodni fond za poljoprivredni razvoj /IFAD/ podržat će organizaciju i početak rada klastera. Resorno ministarstvo, IFAD i lokalne zajednice bit će podrška, a na članovima klastera je uobličavanje i realizacija ideja", naveo je Egić.

On je dodao da je u toku formiranje klastera u svim regijama Republike Srpske, te da je do sada formiran klaster Sarajevsko-romanijske regije.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Investicije