U pripremi građevinske dozvole i početak radova na "Grand" nadvožnjaku

12.11.2020. 10:38 / Izvor: Akta.ba
U pripremi građevinske dozvole i početak radova na 'Grand' nadvožnjaku

Kako su istakli predstavnici Direkcije za puteve KS i njihov projekt menadžer Satko Filipović, radovi se odvijaju u skladu sa planiranom dinamikom.

Na jučerašnjem redovnom koordinacijskom sastanku predstavnika nadležnih institucija Kantona, Grada i općina, kojim je predsjedavao premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić, analiziran je tok dosadašnjih radova na prvom dijelu prve dionice Prve transverzale, tačnije na dionici između raskrsnica ulice Halida Kajtaza sa Kranjčevićevom i sa Tešanjskom ulicom.

Kako su istakli predstavnici Direkcije za puteve KS i njihov projekt menadžer Satko Filipović, radovi se odvijaju u skladu sa planiranom dinamikom.

Određeni problemi vezani za izmještanje elektroinstalacija, ubrzat će se u saradnji sa Elektrodistribucijom, a na čemu će Direkcija intenzivno raditi.

Paralelno s tim, nastavlja se s procesom izdavanja građevinskih dozvola za dionice od Tešanjske do ulice Braće Begić, i tu se trenutno radi na rješavaju dva pitanja.

Prvi je hitno rješavanje određene imovine koja je uknjižena na Općinu Centar umjesto na Kanton. Zadužen je Zavod za izgradnju K da u što kraćem roku, u saradnji sa Općinom Centar, rješava ovo pitanje, kako bi se izbjegli eventualni upravni postupci i sporovi, čime se može izgubiti dodatno vrijeme u postupku izdavanja građevinske dozvole za ovu dionicu.

Drugi korak je rješavanje pitanja iseljavanja još jedne porodice koja trenutno živi u objektu "baraka", i što bi se trebalo završiti u narednih deset dana.

Postupak traje izuzetno dugo, i po riječima premijera Nenadića, neophodno je odmah riješiti ovo pitanje, te je zadužen Zavod za izgradnju da provjeri u Općini Centar koji je datum iseljenja i početka rušenja ovog objekta.

Po riječima ministra prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Faruka Kapidžića, ubrzano se radi i na pripremama za izdavanje građevinske dozvole, te početku radova na „Grand“ nadvožnjaku.

"Ovaj objekt je vrlo bitan, jer predstavlja važan dio ugovorene dionice transferzale, i od izuzetnog je značaja za formiranje još jedne nezavisne građevinske cjeline na ovoj dionici", rekao je ministar.

S tim u vezi, kako je najavio ministar Kapidžić, na sutrašnjoj sjednici Vlade KS bit će razmatrana i donesena odluka o izmjeni plana eksproprijacije, što je jedan od preduslova za izdavanje građevisnke dozvole i početak radova na pomenutom nadvožnjaku, a koji bi mogli započeti do kraja ove godine.

Promjena plana je, po riječima ministra Kapidžića, urađena na inicijativu resornog ministarstva, te upućena Ministarstvu saobraćaja, koje je materijal pripremilo i uputilo na Vladu. Na ove izmjene plana, potcrtao je, pristale su i Željeznice FBiH.

Na ovaj način, a nakon što se dobije građevinska dozvola, proces će biti otkočen i otvorit će se još jedno važno gradilište na dionici.

Ministar Kapidžić je naglasio da će ovi radovi omogućiti redovno odvijanje saobraćaja od Velešića prema Koševskom brdu i tunelu Ciglane.

Načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo, koji je prisustvovao sastanku, naglasio je kako će se na ovaj način napraviti alternativni saobraćajni pravci, kao i da će se „probiti“ trasa od hotela „Grand“ prema Fabrici duhana Sarajevo, kako je i definisano regulacionim planom.

Time bi se riješilo pitanje komunikacije za oko 10.000 stanovnika Velešića, dok su radovi u toku.

Općina će učiniti sve sa svoje strane da u najkraćem roku izda neophodne građevinske dozvole i druge dokumente iz svoje nadležnosti.

Na sastanku je bilo riječi i o izradi glavnog projekta Prve transverzale od budućeg izlaza iz tunela Kobilja Glava do Jošaničke petlje.

Projekt menadžer Direkcije za puteve Filipović informisao je prisutne da su geolozi obišli dionicu buduće transverzale od izlaska iz tunela Kobilja Glava do Jošaničke petlje.

Oni bi u roku od petnaest dana trebali izraditi projektni zadatak za geoistražne radove koji su neophodni za izradu glavnog projekta saobraćajnice Prve transverzale za pomenutu dionicu. Ovaj projektni zadatak zajedno sa projektnim zadatkom za saobraćajnicu, a koji je već ranije sačinjen u saradnji sa predstavnicima Zavoda za planiranje razvoja KS, omogućit će pokretanje procesa javne nabavke za izbor projektanta za izradu glavnog projekta Prve transverzale za ovu dionicu do njenog spoja na autocestu A1.

Također je naveo da je jučer istekao rok za javni pretkvalifikacijski poziv, koji je od 29. septembra bio otvoren za sve zainteresirane potencijalne izvođače radova na izgradnji tunela Kobilja Glava.

Radi se o projektu čija je vrijednost radova oko 56 miliona KM, a koji bi, ako sve bude išlo u skladu sa planiranom dinamikom, trebali početi početkom 2021. godine.

Ministar saobraćaja KS Adi Kalem informirao je prisutne o toku razgovora i  vođenju pregovaračkog procesa između kompanije Penny plus i pregovaračkog tima Vlade KS. Predstavnici ove firme traže da se razgovori intenziviraju.

Nastavljene su aktivnosti i na rješavanju imovinsko-pravnih pitanja na dionici od ulice Braće Begić prema tunelu na Ciglanama.

Premijer Nenadić, zatražio je od svih učesnika u izgradnji Prve transferzale da intenziviraju sve, a posebno administrativne i pripremne radove, jer je na čitavoj dionici izuzetno puno neriješenih imovinsko-pravnih odnosa, a čije rješavanje traje izuzetno dugo.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije