Investicije / PRIVATIZACIJA

U pripremi prodaja imovine preduzeća iz TK u zemljama regiona

31.08.2017. 15:10 / Izvor: Akta.ba

U izvještaju o radu Agencije za privatizaciju Tuzlanskog kantona u prvoj polovini ove godine pomenut je i rad na pripremi registara imovine preduzeća sa sjedištem u Tuzlanskom kantonu koja se nalazi u Srbiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori i Sloveniji.

U kantonalnoj agenciji za privatizaciju su već poduzeli prve korake u pravcu privatizacije i prodaje ove imovine, a angažovana je i advokatska kancelarija. Problem predstavljaju velike razlike između zakona drugih država i naše zemlje.

U Srbiji je problem kod plaćanja poreza na promet nepokretnosti, što se tamo smatra kapitalnom dobiti koja se ne kreće ispod 20 posto od prodajne vrijednosti, dok je u BiH to pet posto. Kada budu kompletirani registri, onda će biti poznata tačna količina i vrijednost te imovine.

Direktor kantonalne agencije za privatizaciju Mirza Brkić rekao je da je o vrijednosti teško pričati.

"Vrijednost koju bi mogli uzeti kao reprenu vrijednost, to je ona koju su vodila naša preduzeća u svojim poslovnim knjigama i gdje promjene nisu vršili po 30 godina, i to je vrijednost u dinarima ili durgim valutama", dodao je Brkić.

Kantonalna agencija za privatizaciju Tuzla trenutno prikuplja sve informacije o ovoj imovini od nadležnih ministarstava u Srbiji, sarađuje sa Vijećem ministara BiH kako bi se pokrenule stvari s mrtve tačke.

Imovine, kako je naveo direktor  Brkić, ima dosta, a registri će utvrditi pravo stanje, pa će se onda moći poduzeti i konkretni koraci. Brkić tvrdi i da među tim nekretninama ima vrijedne imovine koja obuhvata i određena odmarališta u Crnoj Gori i Hrvatskoj.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Investicije