U Sarajevu izgrađen novi biciklistički parking

22.09.2014. 13:15 / Izvor: Fena
U Sarajevu izgrađen novi biciklistički parking

Udruženje građana za promociju urbanog biciklizma Giro di Sarajevo predstavlja rezultat svoje inicijative i saradnje s lokalnim vlastima Općine Stari Grad, povodom 22. septembra - Evropskog Dana bez automobila.

Udruženje građana za promociju urbanog biciklizma Giro di Sarajevo predstavlja rezultat svoje inicijative i saradnje s lokalnim vlastima Općine Stari Grad, povodom 22. septembra - Evropskog Dana bez automobila.

"Pored biciklističkih saobraćajnica, pravilno projektovana biciklistička parkirališta na atraktivnim gradskim lokacijama predstavljaju preduslov odvijanja biciklističkog saobraćaja", objašnjava Damir Margeta, manager infrastrukturnih projekata u Udruženju.

"Iz tog razloga, težište svog rada smo već neko vrijeme usmjerili upravo na saradnju s opštinskim vlastima i predlaganje kvalitetnih idejnih rješenja parkirališta za bicikle, po uzoru na ona u drugim velikim evropskim gradovima, te određivanje i predlaganje lokacija za njihovo postavljanje na atraktivnim lokacijama u centralnog gradskoj zoni, gdje su i najpotrebnija".

Nakon prošlogodišnjeg projekta Biciklističkog parkirališta kod BBI centra, Giro di Sarajevo je Općini Stari Grad predložilo postavljanje malog biciklističkog parkirališta iza Katedrale Srca Isusova, odnosno na sjeveroistočnoj strani Trga fra Grge Matića, preko puta tramvajske stanice.

Parkiralište se sastoji od četri obrnuto-U stalka i ima kapacitet osam parking mjesta za bicikle. Lokacija je vrlo prometna i dobro nadzirana, a sami stalci osiguravaju visok nivo zaštite bicikla od vandalizma i krađe, ukoliko korisnici-biciklisti koriste odgovarajuće sigurnosne brave - navodi Udruženje.

Projekat je nastao kao zajednička saradnja Giro di Sarajevo, čiji su članovi Damir Margeta i Amina Sokolović predložili idejno rješenje i samu lokaciju parkirališta, a Općina Stari Grad se odlučila za odobrenje prijedloga i njegovo finansiranje.

"Nadamo se da je ovo je prvi korak u saradnji Općine Stari Grad i Giro di Sarajeva i da će slična biciklistička parkirališta koja smo, ili ćemo u budućnosti predložiti, uskoro biti postavljena na atraktivnim lokacijama u centru grada. Ovakvi mali, ali konkretni projekti, imaju veliku korist za sarajevske bicikliste i uticaj na podizanje svijesti građana o biciklu kao alternativnom i efikasnom prijevoznom sredstvu u gradu. Takođe se nadamo da ćemo sarađivati i s lokalnim vlastima drugih općina ili drugim, zainteresovanim, nivoima vlasti, ali i da ćemo uspjeti privući i privatne investitore, na što smo već uložili određene napore", naglasio je Margeta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije