al
U Sarajevu planirana izgradnja Muzeja inžinjerstva BiH i MHE na Hridu

Investicije / PROJEKTI

U Sarajevu planirana izgradnja Muzeja inžinjerstva BiH i MHE na Hridu

12.04.2019. 11:17 / Izvor: Akta.ba

U općini Stari Grad predstavljen je projekat „Muzej inžinjerstva BiH i izgradnja nove mini hidroelektrane na lokalitetu Hrid“. Mala hidroelektrana „Dudin Hrid“ na Hridu, u općini Stari Grad najstarija je takve vrste u BiH, sagrađena prije 101 godinu. U njoj je sačuvana najstariji primjerak tzv Peltonove turbine u svijetu.

Projekat predviđa restauraciju objekta mini hidroelektrane "Dudin Hrid“ i njeno pretvaranje u tehnički muzej.

Vedad Bečirević, inicijator i voditelj projekta, te član Udruženja studenata i inžinjera elektrotehnike IEEE BS, kazao je da je projektom predviđena i rekonstrukcija cjevovoda od vrela Prače, Bistrice i Stanskog vrela do mini hidroelektrane „Hrid“, izgradnja nove mini hodroelektrane „Hrid“ i priključak na elektroenergetsku mrežu. To bi, između ostalog,  omogućilo zapošljavanje i stipendiranje studenata, te održavanje laboratorijskih vježbi za učenike srednjih tehničkih škola i studenata tehničkih fakulteta.

Govorio je i o višestrukim benifitima projekta, prije svega zbog unapređenja sa aspekta društvenog, kulturno-historijskog, turističkog i tehničkog razvoja. "Cilj projekta je rješavanje vodosnabdijevanja Kantona Sarajevo, promocija prirodnih potencijala i društveni razvoj mikrolokacije, razvoj lokalne zajednice i zaustavljanje odlaska mladih, te međuentitetsko povezivanje", kazao je Bečirević.

S obzirom da se radi o projektu važnom za oba entiteta današnjoj prezentaciji su prisustvovali i načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić, načelnik Opštine Pale Boško Jurović, direktor Vodovoda i kanalizacije Pale Predrag Zeković, zatim direktorica KJKP „Vodovod i kanalizacija“ Sarajevo Azra Muzur, pomoćnik generalnog direktora Elektroprivrede BiH za oblast investicija Senad Sarajlić i drugi.

Nakon prezentacije uslijedila je diskusija na kojoj je većina prisutnih podržala projekat. Hadžibajrić je kazao da se radi o projektu od velike važnosti, te ga je Općina Stari Grad Sarajevo bez iznimke podržala. "Ne radi se samo o međuentitetskom projektu, nego o projektu koji je iznimno važan za sve građane, a posebno buduće generacije. Ali, ovdje je prije svega važan dogovor između više institucija, jer vidimo kroz diskusiju da će biti potrebno dosta pregovora da se krene u realizaciju ove ideje“, kazao je Hadžibajrić i dodao da je ključno da se uključe svi nivoi vlasti, a ne samo lokalna zajednica.

Najviše se govorilo o rekonstrukciji vodovodnog sistema i priključka na postojeći cjevovod, te preuzimanju vode sa Jahorinskih vrela.

Direktorica KJKP “Vodovoda i kanalizacije“ Sarajevo Azra Muzur je istakla da ovo preduzeće nema interesa za otkupljivanje vode koja bi proizilazila iz realizacije ovog projekta. „Da bi se ovaj projekat realizovao potrebno je da 'ViK' vrši otkup vode koja će nastati. Naglašavam da naša izvorišta ne oskudijevaju vodom, mi samo imamo problem sa dopremom vode do potrošača i na tome intenzivno radimo. 'ViK' realno, nema interes za kupovinom te vode“, bila je izričita Muzur, te je sugerisala da se interes potraži na nivou Kantona Sarajevo ili Grada Sarajevo.

Većina učesnika nije se složila sa ovim konstatacijama, a iz Elektroprivrede BiH su istakli da u potpunosti podržavaju projekat, te će intenzivno raditi na formiranju stručnog tima koji će se baviti ovim projektom.

"Elektroprivreda BiH zainteresovana je za ovaj projekat, čak i za kompletnu investiciju od procijenjenih 10 miliona maraka, ali je potrebno izračunati njegovu fizibilnost", kazao je pomoćnik generalnog direktora Elektroprivrede BiH za oblast investicija Senad Sarajlić.

Bečirević je istakao je da je svakako naredni korak fizibiliti studija. „Napravit će se detaljna analiza i proračun. Ako se pokaže da ima ekonomske isplativosti, onda bi realizacija ovog projekta trebala biti neupitna“, riječi su prezentatora.

I direktor Vodovoda i kanalizacije Pale, Predrag Zeković i načelnik Opštine Pale, Boško Jurović, dali su punu podršku projektu. „Mi smo spremni na svaku vrstu razgovora i dogovora. Ovo je sjajna ideja i projekat i zaista se nadamo da će doći do njegove realizacije“, riječi su Jurovića.

Inicijatori projekta „Muzej inžinjerstva BiH i izgradnja nove mini hidroelektrane na lokalitetu Hrid“ su Vedad Bečirović, Senad Spahić i Faris Karić.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Investicije