Investicije / NEKRETNINE

U Sarajevu prezentiran projekt "Hidroenergetski sistem na gornjoj Neretvi"

19.02.2008. 14:33 / Izvor: Fena

Kompanija Intrade energija, s konzorcijalnim partnerima, Energoinvestom i Hidrogradnjom, danas je u Sarajevu predstavila projekt "Hidroenergetski sistem na gornjoj Neretvi".

Samoinicijativna ponuda Intrade energije za dobijanje koncesije za gradnju hidroenergetskih objekata na gornjoj Neretvi od Vlade FBiH datira još od 2004. godine, pa je, stoga, tokom prezentacije, u niz segmenata, od okolišnog do pravnog, ukazano i na opravdanost projekta.

Vladi FBiH je s ovoga skupa još jednom upućen apel da otpočne pregovore o davanju koncesije na gradnju ovog hidroenergetskog sistema.

Kako je istaknuto, gradnjom triju hidroelektrana na 80 kilometara sliva Neretve potapanja bi bila minimalna, ne bi bio ugrožen pejzaž, priodni izvori, a ni kulturno naslijeđe, kao ni obavljanje raftinga, a za sve to postoji i potpora u postojećem zakonodavstvu. Sadašnji plan gradnje ujedno je ocijenjen i varijantom koja bi najmanje štetila kompletnom okolišu u kanjonu gornje Neretve.

Direktor Intrade energije Emir Avdić, ocijenivši ovaj projekt strateškim za FBiH, kazao je da bi njegova kompanija s konzorcijalnim partnerima odmah nakon dobijanja koncesija formirala kompaniju u Konjicu i nakon toga krenula s prvim radovima na izgradnji kompenzacionog bazena. Ukoliko bi koncesija bila ubrzo dodijeljena prvi radovi već bi mogli početi

uljeto.

Vrijednost cijelog projekta je 1,1 milijardu KM, a, kako je danas rečeno, podrazumijeva izgradnju hidroelektrana Glavatičevo i Bjelimići i reverzibilne hidroelektrane Bjelimići.

Džemail Vlahovljak, v.d. direktora Energoinvesta, kazao je da smatra da nakon početka realizacije projekta „Hidroenergetski sistem na gornjoj Neretvi“ u FBiH „više ništa neće biti kao što je bilo“.

- Njegova realizacija trajala bi nekoliko godina i tu bi bilo uposleno na stotine inženjera, mnoštvo mladih ljudi, odnosno bilo bi otvoreno na hiljade novih radnih mjesta,što bi pružilo mogućnost da domaću pamet iskoristimo i zadržimo je u BiH, kazao je Vlahovljak.

Današnjoj prezentaciji uz brojne goste iz političkog, javnog i privrednog života, prisustvovali su i član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić, te federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vahid Hećo.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije