U septembru "Ljetno kino Stari Grad" ako epidemiološka situacija bude bolja

19.08.2020. 08:49 / Izvor: Akta.ba
U septembru 'Ljetno kino Stari Grad' ako epidemiološka situacija bude bolja

Ljetno kino bi moglo biti postavljeno sredinom sljedećeg mjeseca.

Općina Stari Grad kontinuirano podržava Sarajevo Film Festival, a ove godine ta je saradnja trebala biti proširena i dobiti jednu potpuno novu dimenziju.

Namjera je bila pokrenuti "Ljetno kino Stari Grad" na novosagrađenom višenamjenskom trgu, prekoputa Vijećnice. S obzirom da je odlučeno da se ovogodišnji SFF održi online, nisu bile moguće ni projekcije na višenamjenskom trgu. No, kako su potvrdili načelnik Opžine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić i direktor SFF-a Mirsad Purivatra u direktnom uključenju u program TVSA, ukoliko se epidemiološka situacija popravi, ljetno kino bi moglo biti postavljeno sredinom sljedećeg mjeseca, što bi čaroliju SFF-a ponovo vratilo u grad.

"Planirali smo da na našem višenamjenskom trgu, koji je površinom najveći trg u Kantonu Sarajevo zajedno sa menadžmentom SFF-a ove godine radimo 'Ljetno kino Stari Grad'. Zbog pandemije nismo bili u mogućnosti realizovati tu ideju, ali ćemo pratiti razvoj situacije i nadam se već sredinom septembra da ćemo moći realizovati zamisao Ljetnog kina Stari Grad. Možda ćemo tako uspjeti i da produžimo čaroliju Sarajevo Film festivala i poslije njegovog zvaničnog završetka, a na radost svih naših građana", izjavio je načelnik Hadžibajrić.

Izrazio je žaljenje što se ove godine SFF ne održava na uobičajeni način kazavši da su posljedice po turizam, ne samo u Starom Gradu, nego i cijelom Sarajevu, ogromne.

"Posljedice su ogromne, od hotelijera, ugostitelja, pa do taksista i svih drugih koji bi u ovom periodu radili punim kapacitetom. Nadam se da nam se ovo nikad više neće ponoviti i da ćemo sljedeći SFF imati kako i dolikuje", izjavio je načelnik Hadžibajrić.

Direktor Festivala Mirsad Purivatra kazao je da SFF ipak bilježi nevjerovatne brojeve posjeta, pregleda filmova, razgovora.

"Brojevi koji dolaze su nevjerovatni, a to pokazuje da smo na vrijeme radili kampanju i da SFF postoji i van onoga što se obično dešava u Sarajevu", kazao je Purivatra.

Dodao je da žali što nije realizovana lijepa ideja projekcija na višenamjenskom trgu i potvrdio da bi projekat ipak mogao biti realizovan sredinom septembra, ili u krajnjem slučaju sljedeće godine.

"Bila je zamišljena još jedna lijepa ideja tokom SFF-a. To je još jedan novi, specijalni Open air koji smo planirali da napravimo u samom centru Starog Grada, na Baščaršiji. Napokon smo izgradnjom podzemne garaže prekoputa Vijećnice došli u priliku da pravimo specijalni projekat. Žao mi je što zbog pandemije nismo bili u prilici da to radimo jer bi to bila najljepša slika koju bismo poslali iz Sarajeva i centra Baščaršije sa Vijećnicom u pozadini. Ali, to ćemo nadoknaditi kasnije tokom ove godine ili sigurno iduće godine", potvrdio je Purivatra.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije