U sisteme za navodnjavanje na području Trebinja uloženo 10,5 miliona KM

11.03.2020. 08:22 / Izvor: SRNA
U sisteme za navodnjavanje na području Trebinja uloženo 10,5 miliona KM

Pašalić je dodao da se razmatra i projektovanje sistema za navodnjavanje u Nevesinju.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske uložilo je 10,5 miliona KM u sisteme za navodnjavanje na području Trebinja, rekao je jučer ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Boris Pašalić.

"Riječ je o dvije faze - prva faza je pokrila negdje oko 1.100 hektara, a druga oko 900 hektara", rekao je Pašalić novinarima u Trebinju nakon sastanka sa gradonačelnikom tog grada Mirkom Ćurićem.

On je istakao da će Trebinje sigurno biti jedna od lokalnih zajednica u BiH, možda i šire, koja ima gotovo 90 odsto obradivih površina pokrivenih sistemima za navodnjavanje.

"Kada vidimo da je ova 2019. godina bila najtoplija u istoriji mjerenja temperature i kada uzmemo u obzir procjene da će nam veliki problem u budućnosti biti upravo nedostatak padavina i suša, onda ova ulaganja imaju svoje puno opravdanje", rekao je Pašalić.

On je podsjetio da to nisu jedina sredstva koja Ministarstvo ulaže u Hercegovinu, navodeći da se završava sistem za navodnjavanje u Ljubinju koji je vrijedan oko 2,5 miliona KM i koji će u martu, navjerovatnije, biti pušten u funkciju.

Pašalić je dodao da se razmatra i projektovanje sistema za navodnjavanje u Nevesinju.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić rekao je novinarima nakon sastanka sa Pašalićem da je sistem za navodnjavanje na području Trebinja u završnoj fazi i da će u ovaj sistem ukupno biti uloženo 17 miliona KM iz sredstava Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Grada Trebinja i Hidroelektrana na Trebišnjici.

On je dodao da se trenutno radi pravilnik o korištenju zajedno sa "Vodama RS" da se pronađe najbolje rješenje, o čemu je takođe razgovarano na sastanku sa ministrom poljoprivrede.

"Zaključci su da će u narednom periodu grad Trebinje i Ministarstvo pronaći rješenja za što kvalitetniji pravilnik sistema za navodnjavanje i da će se pronaći rješenja kako bi Trebinje i Agrarni fond dobili još veće podsticaje koje bi iskoristili za podršku privrednicima i poljoprivrednicima na području grada", rekao je Ćurić.

Pašalić je sa gradonačelnikom posjetio i sistem za navodnjavanje Geljev most, gdje je istakao da se zbog komplikovanih sistema za navodnjavanje koji su urađeni ne samo na području Hercegovine nego i u Semberiji, Posavini, Lijevče polju, nameće potreba da tim sistemima upravlja Javno preduzeće "Vode Republike Srpske".

On je dodao da je proljetos formirana jedna posebna sekcija pri "Vodama Republike Srpske" koja će se baviti upravljanjem tim sistemima za navodnjavanje u kombinaciji sa lokalnim korisnicima.

Pašalić je naveo da će sljedeće sedmice u proceduru biti pušten pravilnik u kome će jasno biti navedeno na koji način će se vršiti upravljanje sistemima za navodnjavanje i kako će se vršiti obračunavanje cijene vode.

Pašalić očekuje da će do početka sezone navodnjavanja, taj pravilnik biti spreman i u funkciji.

"Moraju korisnici da znaju da ova voda nije besplatna, moraju da plate tu vodu ali naravno da će cijena biti prilagođena njihovim potrebama i biće tako definisana da će ta sredstva da se koriste samo za održavanje tih sistema", rekao je Pašalić.

Ćurić je rekao da bi Po svim planovima trebalo da do kraja ljeta bude završen kompletan sistem. "Kada se završi ovaj sistem preko 85 do 90 odsto obradivih površina na području Trebinja biće pokriveno sistemom za navodanjavanje", rekao je Ćurić

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije