U Srebreniku potpisan sporazum o sanaciji 21 kuće

17.05.2019. 11:01 / Izvor: Akta.ba
U Srebreniku potpisan sporazum o sanaciji 21 kuće

U izgradnju novih i obnovu oštećenih kuća te nabavku plastenika uložit će se 832.000 KM, od čega je iz gradskog budžeta izdvojeno 82.000 KM, a preostali iznos donirala je EU i njeni partneri.

Gradonačelnik Srebrenika Nihad Omerović i Muriz Kodžaga, projekt-menadžer u nevladinoj orgnizaciji "Hilfswerk" potpisali su u srijedu tripartitne sporazume o sanaciji kuća s predstavnicima 21 porodice s područja Srebrenika.

Riječ je o porodicama čiji su stambeni objekti znatno oštećeni u katastrofalnim poplavama koje su 2014. godine u dva navrata zahvatile područje Srebrenika.

Kako je istaknuto prilikom svečanog potpisivanja ugovora, već su potpisani ugovori s firmama čije su ponude bile najpovoljnije na nedavno okonačnom tenderu, a radovi na sanaciji oštećenih kuća započet će najkasnije do 20. maja ove godine.

Pored sanacije 21 kuće, u sklopu projekta oporavka od poplava, koji uz finansijsku podršku EU i lokalne zajednice, implementiraju UNDP i HILFSWERK, za 13 porodica čije su stambeni objekti potpuno uništeni izgradit će nove tipske kuće.

U trećoj fazi ovog projekta, prema riječima gradonačelnika Omerovića, još četiri porodice s područja Srebrenika dobit će plastenike površine od po 100 metara kvadratnih s kompletnim sadnim materijalom, prskalicama i ostalom pratećom opremom. U izgradnju novih i obnovu oštećenih kuća te nabavku plastenika uložit će se 832.000 KM, od čega je iz gradskog budžeta izdvojeno 82.000 KM, a preostali iznos donirala je Evropska unija i njeni partneri na projektu "Oporavak od poplava".

Radovi na sanaciji oštećenih kuća trebali bi se završiti u naredna tri mjeseca.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije