Investicije / IMOVINA U STEČAJU

U stečaju još 63 preduzeća u RS

U Republici Srpskoj trenutno se vodi 315 stečajnih postupaka, a samo u toku ove godine u stečaj su otišla 63 preduzeća, podaci su Privredne komore RS.

28.08.2014. 12:32 / Izvor: Glas Srpske

U Republici Srpskoj trenutno se vodi 315 stečajnih postupaka, a samo u toku ove godine u stečaj su otišla 63 preduzeća, podaci su Privredne komore RS.

Najviše stečajeva otvoreno je u Okružnom privrednom sudu u Banjaluci i to 37, dok je najmanje otvoreno u Doboju i to četiri.   Pred Okružnim privrednim sudom u Istočnom Sarajevu otvoreno je devet stečajnih postupaka, u Trebinju osam, a u Bijeljini pet. U toku ove godine zaključeno je 97 stečajnih postupaka, a u Privrednoj komori ističu da stečaj u prosjeku traje oko 22 mjeseca. Potpredsjednik Udruženja stečajnih upravnika RS Dušan Kovačević kaže da su svega pet odsto preduzeća u Srpskoj koja su otišla u stečaj mogla biti revitalizovana, dok je preostalih 95 odsto bilo uništeno i imovina izvučena. On je istakao da preduzeća završavaju u stečaju isključivo zbog loše poslovne politike i ukupnog privrednog ambijenta.

"Stečajni upravnici dolaze u privredna groblja. Tamo gdje je na vrijeme pokrenut stečaj, ta preduzeća rade, ali takvih je nažalost, malo", naglasio je Kovačević.

Govoreći o dugom trajanju stečajnih postupaka on je rekao da samo do početka licitacije treba najmanje oko godinu i ukoliko se želi stečaj uraditi kako treba, ne može se završiti prije dvije godine.

"Mnogo je neriješenih imovinsko-pravnih odnosa, vode se brojni sporovi, mnoga preduzeća su pod hipotekom i sve to otežava vođenje stečajnog postupka", naglasio je Kovačević.

Sekretar Saveza udruženja malih akcionara RS Ognjen Jugović kaže da je zakonom propisano da kopija rješenja o otvaranju stečaja ide u tužilaštvo kako bi bilo utvrđeno postoje li uslovi za stečaj ili treba da se vodi krivični postupak, jer je neko preduzeće opljačkao, te da je čudno da nije podignuta nijedna optužnica.

"Kod nas je sasvim jasno da su sva preduzeća opljačkana i nemoguće je da u više od 800 stečajnih postupaka, koliko ih je do sada otvoreno kod nas, tužilaštvo nije podiglo nijednu optužnicu", naglasio je Jugović.

Prema podacima Privredne komore RS, pred banjalučkim sudom ove godine otvorena su 52 likvidaciona postupka, u Bijeljini 23, u Trebinju i Istočnom Sarajevu po osam, dok je u Doboju otvoreno sedam likvidacionih postupaka.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije