U toku čišćenje korita i obala Miljacke u Bačićima

Investicije / URBANIZAM

U toku čišćenje korita i obala Miljacke u Bačićima

11.04.2019. 14:11 / Izvor: Akta.ba

Nakon što je u prošloj godini očišćeno i uređeno 700 metara korita i obala Miljacke, od Tržnog centra Wisa do željeznog mosta u Bačićima, Općina Novi Grad Sarajevo i ove je godine nastavila realizaciju projekta značajnog za prevenciju nastanka poplava.

Radovi su počeli prije nekoliko dana, a bit će očišćeno još 150 metara riječnog korita i obala Miljacke nizvodno od pomenutog mosta, gdje je vodotok  vrlo zapušten, a obale zarasle šibljem i zatrpane šutom i drugim otpadnim materijalom.

U ovom dijelu rijeke korito je suženo i značajno smanjen proticajni profil, stoga je neophodno uraditi njegovo pročišćavanje, ali i čišćenje obala rijeke. Time će se vodotok vratiti u granice regulisanog korita i osigurati bolji protok vode, što će spriječiti izlijevanje rijeke iz korita, a samim tim i plavljenje okolnog područja. Najveći problem otpadni materijali i nanosi.

Radnici firme Harysko već su uklonili šiblje i drveće s desne strane obale rijeke, a u toku su iskopi, te uklanjanje i odvoz nanosa, potvrdio nam je Haris Zećo, predstavnik izvođača radova.

Prethodno je, ističe Zećo, iz riječnog korita ispod samog mosta uklonjeno nekoliko kamiona otpadnog materijala kojeg su nesavjesni građani odlagali, kao i  nanosa. U narednim danima predstoji čišćenje lijeve obale korita, uklanjanje vrba, kao i čišćenje i produbljivanje riječnog korita. 

Za navedene radove iz općinskog budžeta osigurano je 90.000 KM.

Općina Novi Grad Sarajevo u protekllim je godinama dosta radila na prevenciji nastanka poplava, što je doprinjelo značajnom smanjenju poplava na njenom području.

U ovoj godini bit će nastavljeni radovi na regulaciji Lepeničkog potoka u Zabrđu, korita rijeke Dobrinje i Dubokog potoka.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Investicije