U toku izgradnja 2,5 kilometra nove vodovodne mreže u naselju Zabrđe

28.03.2019. 17:25 / Izvor: Akta.ba

U naselju Zabrđe počeli su radovi na izgradnji dva i po kilometra nove distributivne vodovodne mreže, čime se trajno rješava dugogodišnji problem lošeg vodosnabdijevanja jednog od najvećih novogradskih naselja.

S prvim danima proljeća u općini Novi Grad Sarajevo, u naselju Zabrđe počeli su radovi na izgradnji dva i po kilometra nove distributivne vodovodne mreže, čime se trajno rješava dugogodišnji problem lošeg vodosnabdijevanja jednog od najvećih novogradskih naselja. 

"Ovo je dio integralnog velikog projekta vodosnabdijevanja naselja Sokolje i Zabrđe koji se vodom snabdijevaju sa rezervoara Sokolje koji je izgrađen prije nekoliko godina. Njegova izgradnja bila je preduslov da bi se moglo pristupiti realizaciji ovog dijela mreže u nekoliko visinskih zona. U toku je izgradnja dovodnog cjevovoda do pumpne stanice u Briješću,u prošloj godini izgrađen je potisni cjevovod koji vodi od pumpne stanice u Briješću do rezervoara na Sokolju, a ovo je dio distributivne mreže koji podrazumijeva trajno rješevanje pitanja vodosnabdijevanja naselja Zabrđe", izjavio je načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić koji je sa saradnicima i predstavnicima Savjeta Mjesne zajednice "Zabrđe“"jučer obišao lokalitet gdje se radovi izvode.

Dodao je da je najveći problem nakon što je riješeno pitanje vodosnabdijevanja u Dobroševićima bio upravo u naselju Zabrđe, te da se krenulo punim kapacitetima da se taj problem riješi. Radi se o jednom značajnom dijelu naselja Zabrđe koji će biti riješen izgradnjom ovog dijela distributivne mreže, dok će ostatak mreže ići sa rezervoara Briješće, a cijeli sistem će biti u funkciji po okončanju izgradnje dovodonog cjevovoda kroz Rajlovac.

Prema riječima rukovodioca radova Edina Bisića trenutno se radovi izvode u ulici Porodice  Šehić, gdje se vrši zamjena azbestno - cementnih cijevi novom daktilnom DN 100.

"U ulici Porodice Bećirbašić završili smo radove, a naredne sedmice počinjemo izgradnju vodovodne mreže DN 150 ulicom Avde Palića. Do sada smo završili oko 750 metara nove vodovodne mreže, a nakon što završimo mrežu u ulici Avde Palića, radove nastavljamo ulicom Safeta Zajke kako bi se nova vodovodna mreža priključila na distributivnu mrežu koja dolazi sa izvorišta Butila.", rekao je Bisić.

Predsjednik Savjeta MZ "Zabrđe" Munir Gaković, ističe značaj ovog projekta, jer puštanjem u funkciju ovog sistema građani koji do sada nisu imali vodu u svojim domovima više neće imati taj problem.

"Ranije su bili ogromni problemi, pogotovo u ljetnim mjesecima kada građani u pojedinim dijelovima naselja nisu imali vodu u svojim domovima, te su se snabdijevali vodom iz cisterni, tako da desetine stanovnika ovog naselja nisu imali nikakve uslove za život.", dodaje Gaković.

Mještanka ovog naselja Alma Polimac petanaest godina "vodi borbu sa nestašicom vode."

"Odlazimo po 5-6 kilometara da bi donijeli vodu za osnovne potrebe. Količine vode koje nam dopremaju cisternom dva puta sedmično, nisu dovoljne ni za osnovne životne potrebe. Vodu u kućama imamo samo u ranim jutarnjim satima. Ustajemo u četiri sata ujutro da bi nasuli kanistere vode i nakon toga ponovo isto. Konačno smo dočekali da počne izgradnja nove vodovodne mreže i nadamo se da uskoro više nećemo imati problema sa vodom.", kaže Alma.

Radovima su obuhvaćene četiri ulice, gdje se vrši zamjena starih azbestno – cementnih cijevi novim daktil cijevima, tako da će biti izgrađeno oko 2,5 kilometara potpuno nove vodovodne mreže, na koju će biti prebačeni svi priključci u ovom dijelu općine Novi Grad, a čime će se boljšati funkcionalnost vodovodnog sistema i spriječiti gubici vode na mreži. Vrijednost radova je oko 650.000 KM.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije