Investicije / URBANIZAM

U toku izmjene RP Švrakino selo-Centar radi izgradnje Južne longitudinale

18.12.2020. 09:58 / Izvor: Akta.ba

Radi nastavka izgradnje Južne longitudinale u toku su izmjene i dopune Regulacionog plana “Švrakino selo – Centar". Izmjene se dešavaju u cilju usaglašavanje u svrhu izmjene južne granice obuhvata plana na način da se iz obuhvata isključi pripadajuće zemljište trase Južne longitudinale prema planskom rješenju kontaktnog Regulacionog plana "Švrakino selo - Aneks“ kojim je isto obuhvaćeno, Zavod za planiranje razvoja Kantona Sarajevo je pripremio Prijedlog Izmjena i dopuna navedenog Plana.

Podsjećamo, Južna longitudinala prolazi kroz dijelove općina Centar, Novo Sarajevo i Novi Grad, počinje na Skenderiji te povezuje Grbavicu, Hrasno, Aneks, Švrakino Selo i Alipašino Polje, a završava na Vojničkom Polju.

Opsežni radovi na dijelovima Južne longitudinale su počeli još 2013. godine, ne računajući ulicu Terezija. Nastavljeni su 2016. godine uz okončanje u 2018. godini, odnosno završetak velikog kružnog toka u naselju Hrasno. U Općini Novo Sarajevo je ostao problem zgrade na Grbavici dok se nastavak gradnje ka zapadu prebacuje na teritoriju Općine Novi Grad, tamo gdje se stalo 2018., nedaleko od Bosmala. U toku je rješavanje i sporne zgrade na Grbavici. Vlada KS je nedavno uklonila prepreke i izdvojila sredstva za naknadu stanovnicima ovog objekta.

Javni uvid u Prijedlog Izmjena i dopuna naprijed navedenog planskog dokumenta javnosti će biti omogućen u periodu od 15 dana od dana objavljivanja istog na općinskoj web stranici općine Novi Grad do 31.12.2020. godine.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije