U toku izmjene RP Švrakino selo-Centar radi izgradnje Južne longitudinale

18.12.2020. 09:58 / Izvor: Akta.ba

Javni uvid u Prijedlog Izmjena i dopuna naprijed navedenog planskog dokumenta javnosti će biti omogućen u periodu od 15 dana od dana objavljivanja.

Radi nastavka izgradnje Južne longitudinale u toku su izmjene i dopune Regulacionog plana “Švrakino selo – Centar". Izmjene se dešavaju u cilju usaglašavanje u svrhu izmjene južne granice obuhvata plana na način da se iz obuhvata isključi pripadajuće zemljište trase Južne longitudinale prema planskom rješenju kontaktnog Regulacionog plana "Švrakino selo - Aneks“ kojim je isto obuhvaćeno, Zavod za planiranje razvoja Kantona Sarajevo je pripremio Prijedlog Izmjena i dopuna navedenog Plana.

Podsjećamo, Južna longitudinala prolazi kroz dijelove općina Centar, Novo Sarajevo i Novi Grad, počinje na Skenderiji te povezuje Grbavicu, Hrasno, Aneks, Švrakino Selo i Alipašino Polje, a završava na Vojničkom Polju.

Opsežni radovi na dijelovima Južne longitudinale su počeli još 2013. godine, ne računajući ulicu Terezija. Nastavljeni su 2016. godine uz okončanje u 2018. godini, odnosno završetak velikog kružnog toka u naselju Hrasno. U Općini Novo Sarajevo je ostao problem zgrade na Grbavici dok se nastavak gradnje ka zapadu prebacuje na teritoriju Općine Novi Grad, tamo gdje se stalo 2018., nedaleko od Bosmala. U toku je rješavanje i sporne zgrade na Grbavici. Vlada KS je nedavno uklonila prepreke i izdvojila sredstva za naknadu stanovnicima ovog objekta.

Javni uvid u Prijedlog Izmjena i dopuna naprijed navedenog planskog dokumenta javnosti će biti omogućen u periodu od 15 dana od dana objavljivanja istog na općinskoj web stranici općine Novi Grad do 31.12.2020. godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije