U toku osnivanje inovacionih centara u Trebinju i Zvorniku

29.11.2018. 09:39 / Izvor: SRNA
U toku osnivanje inovacionih centara u Trebinju i Zvorniku

Šeranić je naglasio da bi ti inovacioni centri davali mogućnost mladim ljudima da svoje preduzetničke i inovativne ideje u njima i razvijaju.

Ministar nauke i tehnologije Republike Srpske Alen Šeranić rekao je jučer u Novom Sadu, da je u toku realizacija ideje da se u Zvorniku i Trebinju razviju dva inovaciona centra koja bi bila prvenstveno okrenuta mladim ljudima, odnosno promociji preduzetništva i inovatorskih ideja među njima.

"Radimo na razvoju ideje da u Zvorniku i Trebinju formiramo inovacione centre, koji će prvenstveno među mladim ljudima promovisati duh preduzetništva i inovatorskih ideja. Tu ideju su podržale i vlade Srpske i Srbije, kao i saradnju na njihovoj realizaciji", izjavio je Šeranić Srni poslije sastanka sa direktorom novosadskog Poslovnog inkubatora Đorđem Ćelićem.

Šeranić je naglasio da bi ti inovacioni centri davali mogućnost mladim ljudima da svoje preduzetničke i inovativne ideje u njima i razvijaju.

"To bi ujedno otvorilo i mogućnost stvaranja i razvoja startap kompanija, kako na području istočnog dijela Republike Srpske tako i na području njenog južnog dijela. Prednost Zvornika i Trebinja je u tome što u tim gradovima imamo i fakultete koji mogu da podrže razvoj inovacionih centara. U Zvorniku imamo tehnološki fakultet, a u Trebinju Fakultet za proizvodnju i mendžment", naglasio je on.

Prema njegovim riječima, mentor tim centrima mogao bi da bude Inovacioni centar u Banjaluci.

On je ocijenio da banjalučki centar dobro funcioniše i ima odličnu saradnju sa novosadskim Poslovnim inkubatorom. "To bi takođe mogla biti jedna zajednička aktivnost kojoj bi se priključio i Tehnički fakultet iz Novog Sada", kaže resorni ministar RS-a.

Šeranić je podsjetio da je danas o temi preduzetništva i inovacija razgovarao i sa ministrom za inovacije i tehnološki razvoj Srbije Nenadom Popovićem.

"Osim razgovora sa Popovićem, danas sam posjetio i Fond za inovacije Srbije, a potom sam razgovarao i sa predstavnicima istraživačke stanice Petnica. Cilj svih obavljenih razgovora bio je da vidimo, kako se u ovim sektorima radi u Srbiji i to uporedimo s onim što imamo u Srpskoj", dodao je on.

Prema njegovim riječima, posjeta Srbiji nije se ogledala samo u unapređenju inovativnih i preduzetničkih modela u Srpskoj.

"Znači, nije samo poenta razgovora bila u unapređenju tih modela u Srpskoj, nego kako i na koji način možemo neke projekte iz tih oblasti u budućnosti zajednički kandididovati za njihovo unapređenje i razvoj", naveo je Šeranić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije