U toku pripremni radovi za sanaciju i asfaltiranje ceste u Novom Gradu

26.03.2020. 08:11 / Izvor: Akta.ba

Izgradnja separatne kanalizacione mreže u ovom dijelu Švrakinog Sela nastavak je velikog i skupog projekta koji se radi fazno, a za ovu fazu iz budžeta Općine izdvojeno je oko 260.000 KM.

Nakon što je završena izgradnja separatne kanalizacione mreže u Kodžinoj ulici u Švrakinom Selu u općini Novi Grad, u toku su pripremni radovi za sanaciju i asfaltiranje ceste do spoja sa Novopazarskom ulicom.

Trenutno se vrše iskopi i tamponiranje kolovoza, nakon čega slijedi polaganje asfalta. Ovim radovima prethodila je izgradnja separatne kanalizacione mreže, a položeno oko 150 metara cjevovoda za fekalnu i oborinsku odvodnju. Ugrađene su visokokvalitetne hobas cijevi i priključeni stambeni objekti na novoizgrađeni kanalizacioni sistem.

Nakon Kodžine ulice, radovi su nastavljeni u ulici Vejsila Čurčića, gdje će biti položeno oko 150 metara fekalnog i oborinskog cjevovoda, a nakon što se stambeni objekti priključe na novoizgrađeni kanalizacioni sistem, pristupit će se asfaltiranju saobraćajnice.

Izgradnja separatne kanalizacione mreže u ovom dijelu Švrakinog Sela nastavak je velikog i skupog projekta koji se radi fazno, a za ovu fazu iz budžeta Općine izdvojeno je oko 260.000 KM.

U proteklom periodu položeno je oko 880 metara cjevovoda za fekalnu i oborinsku kanalizaciju. Radovi su se izvodili u 2016. i u 2018. godini. Za te radove iz općinskog budžeta izdvojeno je oko 313.000 KM. U ulici Vejsila Čurčića, izgrađeno je 300 metara oborinske i 250 metara fekalne kanalizacione mreže, za šta je iz izdvojeno 200.000 KM. U Kodžinoj ulici ranije je izgrađeno 330 metara fekalne i kišne kanalizacione mreže, a za te radove izdvojeno je 113.000 KM. Priključenje stambenih objekata na novoizgrađenu mrežu, kao i nadzor nad izvođenjem radova vršilo je Kantonalno javno komunalno preduzeće „Vodovod i kanalizacija“.

Projekat je značajan za veliki broj stanovnika koji su godinama imali problem sa improviziranom kanalizacionom mrežom, koja je prouzrokovala puno problema u ljetnom i zimskom periodu, te je izazivala i pojavu klizišta.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije