U toku prva faza sanacije deponije rudničke jalovine Bare

26.06.2018. 13:40 / Izvor: Akta.ba
U toku prva faza sanacije deponije rudničke jalovine Bare

U okviru ovih radova bit će rasterećene padine na odlagališnim kupama sa kojih se dogodilo klizanje materijala.

Riječ je o prvoj fazi koja podrazumijeva saniranje klizišta iz januara 2015. godine uključujući rad na cijeloj površini odlagališta u kojem se nalazi deset odlagališnih kupa sa 1,7 miliona m³ jalovinskih masa.

U okviru ovih radova bit će rasterećene padine na odlagališnim kupama sa kojih se dogodilo klizanje materijala. Pored toga u podnožju je planirana izgradnja glavnog drenažnog kanala.

Na području odlagališta Bare bit će otkopano i transportovano više od 250 hiljada m³ masa. Uz otkopavanje i transport planirano je i buldožersko planiranje 175.759 m³ jalovinskih masa.

Saniranje klizišta bit će izvedeno izgradnjom drenažnih kanala kako bi se mogle prikupljati oborinske i procijeđene vode. Glavni drenažni kanal, u nožici klizišta, bit će dug 170, a širok 8 metara. Predviđeno je da radovi traju četiri mjeseca.

Rasterećenje padina će biti izvedeno radovima sa vrha prema podnožju, formiranjem  etaža i rampi na odlagalištu, a u skladu sa projektnom dokumentacijiom koju je uradio Rudarski institut iz Tuzle.

Izvođač radova je Trgošped d.o.o Kakanj, a investitor JP Elektroprivreda d.o.o. Sarajevo. ZD RMU Kakanj d.o.o Kakanj. Riječ je o investiciji vrijednoj 925 hiljada maraka.

Povodom početka radova Općina Kakanj je nedavno uputila čestitku i izraze zahvalnosti menadžmentu Rudnika mrkog uglja Kakanj i v.d. direktoru Seadu Imamoviću.

Podsjećamo, početkom januara 2015. godine u naselju Bare, na deponiji rudničke jalovine aktivirano je klizište u kojem je smrtno stradala jedna osoba. Više porodica zbog uništenih domova i sigurnosnog rizika morale su biti iseljene.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije