U toku radovi na drugoj fazi izgradnje vodovoda Nahorevo

16.11.2018. 14:02 / Izvor: Akta.ba
U toku radovi na drugoj fazi izgradnje vodovoda Nahorevo

Vrijednost ove faze projekta je 418.000 KM i prema glavnom projektu a dužina trase novog distributivnog cjevovoda će iznositi 4.528 metara.

Prema ugovoru o izvođenju radova kojeg su krajem oktobra ove godine potpisali načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić, u ime finansijera, i direktorica građevinske firme „Mibral“ Maja Bralović-Smith, u ime izvođača radova, rok za završetak druge faze projekta je 45 dana, što naravno najviše zavisi od vremenskih prilika.

Vrijednost ove faze projekta je 418.000 KM i prema glavnom projektu, kojeg je uradio Institut za hidrotehniku Građevinskog fakulteta u Sarajevu, dužina trase novog distributivnog cjevovoda će iznositi 4.528 metara. Radovi su krenuli od postojećeg rezervoara na Nahorevskim brdima prema naselju Muharemovići. Nakon postavljanja distributivnog cjevovoda slijedi priključenje oko 100 stambenih objekata na novu vodovodnu mrežu.

Obaveza izvođača radova je da deset metara od distributivnog cjevovoda iskopa trasu i položi cijevi za priključak domaćinstava, dok će obaveza vlasnika objekta biti izgradnja šahta odgovarajućih dimenzija i postavljanje novog vodomjera u okviru vlasničke parcele, te sprovođenje vodovodnih cijevi do svog stambenog objekta.

Općina Centar je također finansirala i prvu fazu izgradnje vodovoda za vodosnabdijevanje naselja Nahorevo, Nahorevska brda, Muharemovići i Selja sa izvorišta Klanice. Riječ je o najvećem projektu komunalne infrastrukture realiziranom na području općine Centar u posljednjih 20 godina, a vrijednost je više od dva miliona maraka.

Dužina transportnog i distributivnih vodova iznosi preko 16 kilometara, a kapacitet izgrađenog rezervoara je 250 hiljada litara.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije