U toku radovi na II fazi rekonstrukcije zgrade Crvenog križa u Sarajevu

07.08.2014. 12:33 / Izvor: Fena
U toku radovi na II fazi rekonstrukcije zgrade Crvenog križa u Sarajevu

Istaknuto je da je Društvo 2009. godine putem Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika apliciralo na projekt pomoći Specijalnog Fonda Američkog veleposlanstva za kulturno naslijeđe.

Društvo Crvenog križa/ krsta Bosne i Hercegovine danas je u Sarajevu predstavilo dosadašnje i tekuće aktivnosti na očuvanju i rekonstrukciji zgrade Društva u Sarajevu koju je Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH 2009. godine proglasila nacionalnim spomenikom.

Istaknuto je da je Društvo 2009. godine putem Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika apliciralo na projekt pomoći Specijalnog Fonda Američkog veleposlanstva za kulturno naslijeđe.

Predsjednik Društva Rajko Lazić je kazao da je Vlada SAD-a prihvatila zahtjev i odobrila iznos od 67.700 američkih dolara.

Projekt ''Priprema detaljnog snimka postojećeg stanja i provođenja mjera primarne konstruktivne sanacije zgrade DCK BiH u Sarajevu - Faza 1'' 18. aprila zvanično je uručen Federalnom ministarstvu za prostorno uređenje na pregledanje.

Lazić je istakao da je dvije sedmice poslije Zavod za zaštitu spomenika uputio dopis kojim je dana saglasnost za Projekt.

"Isti dopis je dostavljen Federalnom ministarstvu prostornog uređenja, kao i Federalnoj upravi za inspekcijske poslove. U dopisu se navodi da je Zavod za zaštitu spomenika mišljenja da se može dati saglasnost za izvođenje radova tekućeg održavanja prema elaboratu radova primarne konstruktivne sanacije i čišćenja zgrade", kazao je Lazić.

U drugoj polovici juna počela je prva faza radova, a podrazumijevala je čišćenje unutrašnjosti objekta, a izvođenje radova koštalo je oko 16.000 KM.

Druga faza koja je počela krajem jula podrazumijeva poslove sanacije zgrade i trajat će do kraja augusta, a za izvođenje radova bit će potrebno nešto više od 16.000 KM.

"Zamolba za pomoć u osiguranju nedostajućih sredstava upućena je na više adresa, ali još nema konkretnog odgovora. Želja nam je da čim prije nađemo sredstva za krov zgrade", istakao je Lazić.

Sredstva za krov zgrade, koji je po mišljenju stručnjaka neophodan, potrebna su u iznosu od 120.000 KM.

Glavni sekretar Crvenog križa Branko Leko je akcentirao da donacije i pomoć u aktivnostima na obnovi zgrade neće i ne smiju biti na štetu, ili na uštrb donacija stanovništvu ugroženom poplavama i klizištima u BiH te da Društvo redovno realizira aktivnosti pomoći.

Zgrada Društva Crvenog križa/ krsta Bosne i Hercegovine, u ulici Kranjčevićeva broj dva, sagrađena je 1929. godine, a projektant objekta bio je Helen Baldasar rodom iz Dubrovnika. Zgrada je imala funkciju zdravstvene i edukativne ustanove, a u njenom sastavu je bilo kino Sutjeska.

Zgrada je 12. maja 1992. godine pogođena zapaljivom granatom i u potpunosti je izgorila, a od objekta je ostala betonska konstrukcija.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije