U toku realizacija projekta "Visit Živinice"

06.12.2021. 13:42 / Izvor: Akta.ba
Visit Živinice

Osim infrastrukturnog uređenja izrađene su i promotivne turističke brošure Grada Živinice i posebna interaktivna web stranica koja će biti prezentovana u narednom periodu.

Na području Grada Živinice u toku je realizacija projekta Visit Živinice. Radi se o projektu koji se provodi u više etapa u okviru kojih se uređuju biciklističke, pješačke i trekking staze, mapiraju turističke lokacije koje će uz sveukupnu turističku, smještajnu, agroturističku i gastronomsku ponudu Grada Živinice biti dostupne i prezentovane na interaktivnoj web stranici "Visit Živinice".

Gradonačelnik Samir Kamenjaković obišao je radove na nekoliko lokacija gdje se realizuje projekat "Visit Živinice".

žIVINICE

Na lokacijama Rudine, Gornja Višća (Hadžije – Nadstrešnica) postavljene su klupe i stolovi za odmor kako bi prema riječima gradonačelnika Samira Kamenjakovića naši građani imali priliku boraviti ugodno u prirodnom okruženju na najljepšim lokacijama na području Grada Živinice, a i kako bi navedene lokalitete prezentovali na najbolji mogući način svim posjetiteljima i turistima. Također, na autoputu za bicikla postavljene su klupe i kante za smeće.

Radovi se izvode i na čišćenju i uklanjanju ostruge, žbunja i uređenju staze na dijelu nasipa Spreča koji će građanima u narednom periodu omogućiti nesmetano kretanje dužinom kružne staze u dužini od sedam kilometara unutar samog Sprečkog polja, sa mogućnošću izlaza i na autoput za bicikle.

Na lokalitetima Rudina, Gornja Višća, nasip Spreča, autoputu za bicikla, postavljeni su i edukativni baneri o štetnosti ilegalnog odlaganja smeća te na posebnim putokaznim banerima iscrtana mapa kretanja na navedenim područjima.

Osim infrastrukturnog uređenja izrađene su i promotivne turističke brošure Grada Živinice i posebna interaktivna web stranica koja će biti prezentovana u narednom periodu.

Ukupna vrijednost projekta je 50.000,00 a finansira se sredstvima Turističke zajednice Tuzlanskog kantona i Grada Živinice.

Ovo je prva faza projekta koji će i u narednom periodu obuhvatiti uređenje i razvoj turističke infrastrukture na cjelokupnom području Grada Živinice, istakao je ovom prilikom gradonačelnik Samir Kamenjaković.

Živinice

"Kroz Strategiju razvoja turizma, mi smo predvidjeli projekte kroz koje želimo prezentirati najljepše dijelove Grada Živinice. Planiramo u narednom Budžetu Grada Živinice još ovakvih projekata, ono što me raduje kada su u pitanju ovi projekti jeste da većinu stvari dobijemo sa viših nivoa, kao što je to u ovom projektu gdje smo određena sredstva dobili preko Turističke zajednice Tuzlanskog kantona. Naš cilj je razvoj turizma koji će biti resurs i da iskoristimo povoljan geografski položaj, te prirodna bogatstva pretvorimo u resurse, da naši stanovnici ne idu u susjedne općine i gradove kako bi boravili u prirodi i kako bi sa svojom porodicom proveli vikend. Želimo da to bude u našem Gradu, a želimo naravno da nam dolaze i drugi. Iz tog razloga planiramo i u okviru Start up projekata Grada Živinice staviti poseban fokus na agroturizam. Poseban fokus ćemo staviti i na prezetaciju stranice Visit Živinice i brošura koje smo uradili. Mi smo prije dvije godine mapirali biciklističke i pješačke staze i ucrtali ih, te su i one također dio Visit Živinice projekta. Naše opredjeljene u Strategiji razvoja turizma je agroturizam, cikloturizam, i da naši građani ostaju na našim ognjištima, te da uređujemo Grada Živinice na najbolji mogući način", rekao je gradonačelnik Samir Kamenjaković.   

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije