U Trebinju je završena prva faza izgradnje sistema za navodnjavanje

06.02.2019. 09:03 / Izvor: SRNA
U Trebinju je završena prva faza izgradnje sistema za navodnjavanje

Zamjenik gradonačelnika Trebinja Mirko Ćurić istakao je da su puštanjem u rad prve faze sistema za navodnjavanje velikom broju poljoprivrednika omogućeni dosta bolji uslovi.

U Trebinju je završena prva faza izgradnje sistema za navodnjavanje, u koju je uloženo oko šest miliona KM, a u okviru koje su izgrađene pumpne stanice u Zasad polju i Petrovom polju, cjevovod dužine od oko devet kilometara i rezervoar za navodnjavanje područja Zubaca, rekao je Mile Banjac iz Jedinice resornog ministarstva za koordinaciju poljoprivrednih projekata.

Banjac je naveo da je za ovu fazu Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske obezbijedilo 85 odsto sredstava, a grad Trebinje 15 odsto, te dodao da će sistem biti u funkciji sredinom februara, dok otopli.

"Nismo željeli da, dok je temperatura vazduha bila ispod nule, vršimo probni rad da ne bi bilo štete na sistemu ili nečega sličnog", kaže Banjac.

On je naveo da su u toku aktivnosti koje bi trebalo da obezbijede nastavak ovog projekta - njegovu drugu fazu, kojom bi mogućnost da navodnjavaju poljoprivredne površine dobili svi vlasnici ovih površina na području zubačkog platoa i Gomiljanskog polja, kao i sela Mrkonjići u Popovom polju i Mosko.

"Puštanjem u rad ovog sistema, ovo će biti četvrti projekat navodnjavanja u Republici Srpskoj od 2012. godine. Već su završeni projekti u Bijeljini, Bratuncu i Pelagićevu", rekao je Banjac.

Zamjenik gradonačelnika Trebinja Mirko Ćurić istakao je da su puštanjem u rad prve faze sistema za navodnjavanje velikom broju poljoprivrednika omogućeni dosta bolji uslovi.

On je rekao da će u narednom periodu biti izrađen i pravilnik, kojim će biti jasno definisan način korišćenja sistema, da se ne bi došlo u situaciju da ovako važan projekat ne funkcioniše.

"Ove aktivnosti će biti završene do početka sezone navodnjavanja", pojasnio je Ćurić.

Prema njegovim riječima, u saradnji sa "Hidroelektranama na Trebišnjici" /HET/ urađen je i projekat izgradnje sekundarne mreže u Zasad i Petrovom polju i na području Zubaca, za koji je ovo preduzeće izdvojilo oko tri miliona KM.

"Kod nadležnog ministarstva ćemo aplicirati za dodatna sredstva da bismo završili i sistem navodnjavanja Gomiljana, Moska i Mrkonjića, dok smo u gradskom budžetu već planirali neophodna sredstva", naveo je Ćurić.

Direktor HET-a Gordan Mišeljić rekao je da je ovo preduzeće od početkog ovog projekta uključeno u njegovu realizaciju, i to izradom projektne dokumentacije i finansiranjem manjeg dijela primarne i gotovo cijele sekundarne mreže.

"Ovaj sistem koristi vodu iz dovodnog tunela za Hidroelektranu `Dubrovnik` i iz korita rijeke Trebišnjice", pojasnio je Mišeljić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije