U Trebinju niče najveći solarni park na Balkanu

19.10.2020. 08:03 / Izvor: Nezavisne novine
U Trebinju niče najveći solarni park na Balkanu

Koncesija je dodijeljena privrednom društvu Mješoviti holding "Elektroprivreda Republike Srpske" Matično preduzeće Trebinje.

Nakon Rješenja o dodjeli koncesije za izgradnju i korištenje solarne fotonaponske elektrane "Trebinje 1", koje je Vlada Republike Srpske donijela na zasjedanju početkom ovog mjeseca, u ponedjeljak slijedi potpisivanje ugovora o koncesiji za ovu elektranu na području grada Trebinja.

Koncesija je dodijeljena privrednom društvu Mješoviti holding "Elektroprivreda Republike Srpske" Matično preduzeće Trebinje, čiji direktor Luka Petrović kaže da su u toku finalni postupci nakon mnogo aktivnosti koje su prethodno preduzete.

"Solarna elektrana je planirana na 73 megavata na Zubačkom platou nadomak Trebinja, a u ponedjeljak ćemo potpisati i ugovor o koncesiji na 50 godina", istakao je Petrović.

On pojašnjava da je u pitanju investicija vrijedna preko stotinu miliona maraka i predstavljaće najveći solarni park na Balkanu.

"Očekuje se da uskoro krenu aktivnosti na formiranju modela za izgradnju solarne elektrane, tako da su naša očekivanja da će u narednih pola godine krenuti sa izgradnjom", precizirao je Petrović.

Realizacija cjelokupnog projekta se očekuje u periodu od 24 mjeseca od dana stupanja na snagu ugovora o koncesiji, a koncesionar je dužan da prije potpisivanja koncesionog ugovora u budžet Republike Srpske uplati jednokratnu naknadu u iznosu od 503.750 maraka, da bi nakon izgradnje solarne elektrane uplaćivao koncesionu naknadu u iznosu od 0,0055 KM po proizvedenom kilovat-satu električne energije, od čega će 95% sredstava biti usmjereno u budžet grada Trebinja.

"Od ove solarne elektrane očekujemo oko 100 gigavat-sati električne energije na godišnjem nivou iz obnovljivih izvora, što je rekord na ovim prostorima, pa će samim tim to značiti i poboljšanje gradu Trebinju", napominje Petrović.

On je na kraju istakao da Republika Srpska teži što većem razvoju "čiste" energije iz obnovljivih izvora, jer će se kad-tad morati suočiti sa obavezom plaćanja naknada za emisiju ugljen-dioksida, što će podići cijene električne energije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije