U Turističkom naselju Smrekovica II uskoro bi mogli početi prvi radovi

21.09.2017. 13:01 / Izvor: Akta.ba
U Turističkom naselju Smrekovica II uskoro bi mogli početi prvi radovi
OTVORI GALERIJU

Nakon objavljenog javnog poziva, zemljište je prodato kuvajtskoj kompaniji Senabil d.o.o koja do sada nije realizirala značajnije projekte.

Na području općine Breza, u obuhvatu Regulacionog plana Smrekovica, još 2014. godine planirana je izgradnja turističkog naselja - Smrekovica II, sa svim potrebnim sadržajima.

Nakon objavljenog javnog poziva, zemljište je prodato kuvajtskoj kompaniji Senabil d.o.o koja do sada nije realizirala značajnije projekte.

Prezentaciju projekta i plan njegove izgradnje kompanija je prezentirala 2015. godine, ali do početka gradnje još uvijek nije došlo.

Iz općine Breza za Akta.ba su kazali da je za ovo turističko naselje još u toku završna faza izdavanja odobrenja za građenje, te kako nemaju informaciju kada bi sve procedure mogle biti završene i započeta izgradnja, ali da Ministarstvo za prostorno uređenje radi na izdavanju preostalih dozvola.

Edina Islamović, pomoćnica ministra za prostorno uređenje i građenje Zeničko-dobojskog kantona, u čijoj nadležnosti je izdavanja odobrenja za gradnju, za Akta.ba je kazala da su za ovaj urbanistički projekat, a nakon što su se stekli pravni uslovi, izdali određena rješenja koja omogućuju početak gradnje.

"Trenutno je u toku prikupljanje relevantne dokumentacije za izdavanje odobrenja za građenje. U dosadašnjoj proceduri bilo je nekih problema sa vodnim aktom koje je u nadležnosti općina-kanton ali je i to sada riješeno. Kada su se stekli uslovi, Ministarstvo je za ovaj urbanistički projekat, investitoru kompaniji Senabil d.o.o, 22.05.2014. godine izdalo Rješenje o načelnoj urbanističkoj saglasnosti a 10.02.2015. godine Rješenje o urbanističkoj saglasnosti za I fazu izgradnje 86 Individualnih, slobodnostojećih vila, nakon kojeg je 07.04.2016. godine izdato Rješenje o izmjeni urbanističke saglasnosti, a koja se odnosi na smanjenje broja individualnih stambenih objekata - rezidencijalnih vila sa 86 na 59", kazala je Islamović.

Islamović dodaje, kako je izvjesno da turističko naselje ide svojim tokom, i da se uskoro može očekivati početak radova na izgradnji infrastrukturnih priključaka, putnih komunikacija kao priprema za izgradnju objekata i drugih pratećih sadržaja.

Kada će se zvanično krenuti sa izgradnjom ovog turističkog naselja i prve velike arapske investicije u  Brezi, do pisanja ovog članka odgovor od investitora nismo dobili.

Podsjećamo, na ovom području je planirana izgradnja sportsko-rekreacionog centra koji će imati dva dvojna objekta sa osam apartmana, objekat društvene infrastrukture sa pratećim prostorima uz sportske terene, trgovinu, ugostiteljske sadržaje, tribine, trim staze, dječije igralište, četiri teniska terena i teren za odbojku.

Planirana je i izgradnja slobodnostojećih objekata za individualno stanovanje veličine 320 m2, gabarita 8 x 8 m, maksimalne spratnosti P+1,stambenih objekata apartmanskog tipa na 12 parcela površine 238 m2, sa slobodnostojećim objektima  gabarita 4x7 m, spratnosti P + galerija.

Da li je u pitanju još jedna propala arapska investicija ili će ipak doći do realizacije, ostaje da se vidi. Ono što je jasno jeste da bi realizacija doprinjela turističkom ali i ekonomskom razvoju opštine Breza ali šire.

I.M.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije