U završnoj fazi pregovori za TE "Tuzla" i HE "Dabar"

01.11.2017. 08:41 / Izvor: Akta.ba
U završnoj fazi pregovori za TE 'Tuzla' i HE 'Dabar'

Tokom sastanka zajednički je konstatovan veliki napredak u bilateralnim odnosima dvije zemlje, posebno u oblasti ekonomske saradnje.

Član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić razgovarao je danas s veleposlanicom Narodne Republike Kine Chen Bo o bilateralnim odnosima dviju zemalja, kao i o unutarnjoj političkoj situaciji u BiH i NR Kini.

Veleposlanica NR Kine informirala je dr. Ivanića o klјučnim ekonomskim projektima ulaganja NR Kine u BiH. Nakon uspješnog projekta HE Stanari, u tijeku su završni pregovori za projekt Blok 7 Termoelektrane Tuzla, najvrednijeg poslijeratnog projekta u BiH, kao i za HE Dabar.

Veleposlanica Chen Bo je za kraj studenoga najavila održavanje Summita 16+1 u Budimpešti, kao i konferenciju o turizmu u Sarajevu. Najavlјeno je i potpisivanje sporazuma o ukidanju viza.

Tijekom sastanka zajednički je konstatovan veliki napredak u bilateralnim odnosima dvije zemlјe, posebice u području ekonomske suradnje.

Veleposlanica NR Kine informirala je člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske o unutarnjim političkim prilikama u Kini, nakon nedavno održanog 19. kongresa Komunističke partije Kine. Na Kongresu su određeni novi cilјevi razvitka NR Kine, te naglašeno opredjelјenje da se međunarodna suradnja ostvaruje isklјučivo međusobnim konzultacijama i pregovorima. Naglašen je i značaj globalne sigurnosti.

Tijekom sastanka, bilo je riječi i o kineskoj razvojnoj strategiji ”Pojas i put”.

Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske dr Mladen Ivanić informirao je kinesku veleposlanicu o aktualnoj političkoj situaciji u BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije