U Zenici u planu projekt Gradske vijećnice i trga sa podzemnom garažom

01.12.2017. 08:49 / Izvor: Akta.ba
U Zenici u planu projekt Gradske vijećnice i trga sa podzemnom garažom

Uža i šira lokacija na kojoj objekat, garaža i trg trebaju biti smješteni predstavljaju jako vrijednu ambijentalnu cjelinu unutar grada. u Zenici planira projekt Gradske vijećnice

Grad Zenica objavio je konkurs za nabavku usluga arhitektonsko-urbanističkog konkursa za izradu idejnog rješenja Gradske vijećnice sa uređenjem centralnog gradskog trga i podzemnom garažom u Zenici, saznaje Akta.ba.

Partneri konkursa su Asocijacija arhitekata Bosne i Hercegovine i Javno preduzeće za prostorno planiranje i uređenje grada.

Konkurs je iniciran potrebom Gradske uprave za racionalizacijom njenog prostornog ustrojstva, potrebom za povećanjem efikasnosti  rada javne uprave administracije (jedan objekat za sve službe Grada) i potrebom šire zajednice za aktivnim, atraktivnim i korisnim javnim prostorom u zoni koja predstavlja kulturno-administravno središte Grada.

Uža i šira lokacija na kojoj objekat, garaža i trg trebaju biti  smješteni predstavljaju jako vrijednu ambijentalnu cjelinu unutar grada, bitnu u kontekstu njegovog identiteta i modernističkog nasljeđa. Imajući navedeno u vidu, prilikom projektovanja veoma je bitno vodi  računa o suptilnom i komplementarnom odnosu prijedloga novih prostora prema gradskoj cjelini koja ga okružuje, navodi se u konkursu.

Pored objekta Gradske vijećnice, učesnici Konkursa dužni su ponudi  rješenje Glavnog gradskog trga (trg između zgrade Bosanskog narodnog pozorišta, objekta u kojem je trenutno smještena Gradska uprava, zgrade ASA banke i budućeg objekta Gradske vijećnice), zajedno sa podzemnom, javnom garažom koja je predviđena ispod njega.

Podzemnu, javnu garažu sa cca. 300 parking mjesta potrebno je projektovati kao zaseban objekat, koji posjeduje pješačke veze sa zgradom Gradske vijećnice.

Bruto građevinska parcela koja je namijenjena za smještaj Gradske vijećnice ima dimenziju 44x44 metra, odnosno 1.936 kvadratnih metara, dok je posebno zemljište planirano za izgradnju parkinga i podzemnih garaža.

Međunarodni konkurs je otvoren za sva fizička i pravna lica koja ispunjavaju uslove. Ukupni fond nagrada je 40.000 KM,  20.000 KM za prvu nagradu, 10.000 KM za drugu nagradu, 6.000 KM za treću nagradu, te dva otkupa po 2.000 KM.

Konačni rok za dostavljanja prijava za sudjelovanje je 20.12.2017. godine

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije