U zvorničkoj Alumini u toku izgradnja pogona za proizvodnju silika-gela

27.03.2017. 09:00 / Izvor: SRNA
U zvorničkoj Alumini u toku izgradnja pogona za proizvodnju silika-gela

U toku je izgradnja pogona za proizvodnju silika-gela. Investiciju vrijednu sedam miliona maraka, "Alumina" realizuje u saradnji sa "Zeohemom".

U toku je izgradnja pogona za proizvodnju silika-gela. Investiciju vrijednu sedam miliona maraka, "Alumina" realizuje u saradnji sa švajcarskim "Zeohemom".

Alumina je trenutno veliko gradilište. Izgradnja novog pogona za proizvodnju silikagela povjerena je konzorcijumu domaćih firmi iz Zvornika. Objekat bi trebalo da bude završen do kraja juna, dok bi serijska proizvodnja silikagela trebala početi u oktobru.

"Kapacitet ovog postrojenja je 600 tona godišnje, s tim što ćemo već dogodine povećati kapacitet na 900-1000 tona godišnje. Silikagel je proizvod koji se koristi u farmaciji, kozmetičkoj industriji i industriji prerade kože i tekstila", ističe Ljubomir Јanković, vođa projekta "Silikagel".

Pored visokoprofitabilnog proizvoda - silikagela, u novom objektu od četiri i po hiljade kvadrata proizvodiće se i specijalni zeoliti, a od 2018. i bemit.

"Daje neku sigurnost fabrici i nama radnicima za bolje sutra i sigurnost da ćemo imati i sutra posla i prekosutra i narednih godina", napominje Pero Novaković, radnik kompanije "Alumina".

Upravo nove investicije, poput ove, garantuju uspješno poslovanje i nova radna mjesta. Ove godine u Alumini će biti zaposleno još 145 radnika.

"Јedna jako značajna investicija zato što je to tržište za čitav svijet, bukvalno za čitav svijet, jer jedan dio proizvoda će ići odmah za SAD, za Kinu, Rusiju, imaćemo izvoz za Evropu, tako da mi ćemo na osnovu toga razviti još svojih 4-5 novih proizvoda", poručuje Milorad Motika, predsjednik Upravnog odbora kompanije "Alumina".

Zahvaljujući jasnoj strategiji razvoja, zvornička Alumina danas je važan stub privrede Srpske, koji svoje proizvode izvozi kupcima iz 28 zemalja Evrope, Azije, Afrike i Amerike.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije