Ubrzana prva komponenta za vodovod i kanalizaciju u Opštini Brod

22.08.2014. 10:19 / Izvor: eKapija.ba
Ubrzana prva komponenta za vodovod i kanalizaciju u Opštini Brod

Trenutno je završen glavni projekat i revizija za bunar u Donjem Klakaru, a pri kraju je rad na projektnoj dokumentaciji za pomenuta tri distributivna cjevovoda: 1. cjevovod Šukurme-Mitrići, 2. od šahta na Kamenu do Grabovca i 3. od Tempa do Sijekovca –šaht kod trgovine.

Uz veliko zalaganje Opštine Brod, dogovoreno je da se projekat revitalizacije vodovoda i kanalizacije radi što prije, kako bude završavano projektovanje i revizija pojedinih dijelova. U fazi je projektovanje prve komponente, koja obuhvata ono što je urgentno, odnosno najvažnije za sanaciju na vodovodnoj i kanalizacionoj mreži. Šef projektno-implemntacionog tima Boro Grabovac je rekao da je prioritet prije svega da se obezbjedi otklanjanje problema sa muljem i nedostak vode u ljetnim mjesecima na seoskom području. Ova prva faza podrazumjeva bušenje bunara i tri cjevovoda za seosko područje.

Trenutno je završen glavni projekat i revizija za bunar u Donjem Klakaru, a pri kraju je rad na projektnoj dokumentaciji za pomenuta tri distributivna cjevovoda: 1. cjevovod Šukurme-Mitrići, 2. od šahta na Kamenu do Grabovca i 3. od Tempa do Sijekovca –šaht kod trgovine. Nakon završetka projektne dokumentacije koju radi Arhitektonsko-građevinski fakultet u Banjoj Luci, projekat ide Konsulantskom timu na ocjenu i dalje Evropskoj investicionoj banci.

Opština Brod nastoji da obezbjedi uslove kako bi se do kraja septembra ove godine raspisao tender za izvođenje radova u prvoj komponenti projekta. Prije raspisivanja tendera, sa Vladom Republike Srpske se potpisuje Ugovor kojim se zatvara fionansijska konstrukcija jer su sredstva finansiranja 50 % kreditna, 35% grant sredstva i 15% se priznaju dosadašnja ulaganja.

Uporedo sa ovim poslovima, dalje se nastavlja rad na ostalim kompomentama za revitalizaciju fabrike vode sa osavreminjivanjem pogona aeracije i saturacije tj.  poboljšanje kvalteta vode dovoljnom količinom kiseonika; građevinski radovi na fabrici vode i vodotornju; povezivanje gradskog i seoskog cjevovoda kao i sanaciji kanalizacionih kolektora i prepumpnih stanica.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije