Ugašen nekadašnji gigant: Bankrot "Zastava automobila AD"

26.10.2016. 12:19 / Izvor: B92
Ugašen nekadašnji gigant: Bankrot 'Zastava automobila AD'

Fabrika "Zastava automobili AD" koja je 1980-tih godina zapošljavala nekoliko hiljada radnika, dočekala je ljetos otvaranje stečaja sa samo troje zaposlenih.

Privredni sud u Kragujevcu donio je rješenje o bankrotstvu preduzeća “Zastava automobili AD” u stečaju.

Predsjednik Privrednog suda i stečajni sudija Branislav Jovović rekao je agenciji Beta da je donio rješenje o bankrotstvu jer do predviđenog roka, 21. oktobra niko nije podnio plan reorganizacije fabrike.“

"Proglašenje bankrotstva znači da će biti prodavana imovina radi namirenja povjerilaca", rekao je Jovović.

Pred Privrednim sudom u Kragujevcu je juče održano prvo povjerilačko ročište u stečajnom postupku nad preduzećem “Zastava automobili AD” na kome je prihvaćen izvještaj povjerenika stečajnog upravnika Agencija za licenciranje stečajnih upravnika o ekonomsko-finansijskom stanju fabrike.

Navedeno je da obaveze preduzeća iznose oko 40 milijardi, a najveća su dugovanja Pariskom i Londonskom klubu (oko 24,5 milijardi dinara) i Fondu za razvoj Republike Srbije (oko 10 milijardi dinara).

Nenaplaćena potraživanja stečajnog dužnika su nekoliko desetina puta niža od obaveza i iznose oko 650 miliona dinara. U stečajnu masu ušla je, pored ostalog, gotovina sa dva računa u iznosu oko 350 miliona dinara, nekretnine u vrijednosti 95 miliona, kao i oko 200 miliona za koje je procijenjena mogućnost naplate,

Fabrika “Zastava automobili AD” koja je 1980-tih godina zapošljavala nekoliko hiljada radnika, dočekala je ljetos otvaranje stečaja sa samo troje zaposlenih.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije