Ugovara se rekonstrukcija ulica Kovači i Ploča

20.11.2018. 12:22 / Izvor: Akta.ba
Ugovara se rekonstrukcija ulica Kovači i Ploča

Usljed obilnih padavina u toku ove godine, došlo je do značajnih oštećenja ulica Kovači i Ploča.

Usljed obilnih padavina u toku ove godine, odnosno uticaja površinskih voda koje su prodirale u kolovoznu konstrukciju, došlo je do značajnih oštećenja ulica Kovači i Ploča. Općina Stari Grad je poduzela aktivnosti na sanaciji pomenutih ulica, te je, prije svega, izrađen elaborat sanacije/rehabilitacije kompletnih ulica Kovači i Ploča, na dionici od Čekrečijine džamije do spoja sa ulicama Hadžijamakova i Mustafe Dovadžije, saopćeno je iz Općine.

Elaboratom je predviđeno da se na dionici od Čekrečijine džamije do Muzeja Alije Izetbegovića u ulici Ploča, zadrži kaldrma kao prepoznatljiva autentičnost Sarajeva i Čaršije. Naime, ulica Kovači zbog velike posjete turista starim zanatskim radnjama - od objekta Čekrečijine džamije u dužini od cca 120,00 metara, uređena je kao pješačka zona sa zabranom za kretanja motornih vozila. Postojeća kolovozna konstrukcija izvedena je od granitnih kocki koje su se godinama zadržala na ovom prostoru i predstavljaju autentičnost razvoja grada kroz jedan vremenski period.

U nastavku, cesta Kovači je je otvorena za saobraćaj i spaja se sa ulicom Ploča i nadalje sa padinskim naseljima općine Stari Grad Sarajevo. Elaboratom je također predviđeno da se na dionici lokalne ceste Kovači do Muzeja Alije Izetbegović zadrži kaldrma kao estetski najprimjerenije rješenje koje odgovara ambijentu predmetnog lokaliteta u čijoj blizini neposredno se nalazi i Šehidski spomen centar Kovači.

Nadalje, na dionici od Muzeja Alije Izetbegović do spoja sa ulicama Hadžijamakova i Mustafe Dovadžije predmetnim Elaboratom je predviđeno da se postojeća kolovozna konstrukcija asfaltira.

Općina Stari Grad je u prethodnom periodu pokrenula postupak javne nabavke u cilju izbora izvođača radova na ovim ulicama, i on je u završnoj fazi. Po okončanju ovih procedura, a u skladu sa vremenskim prilikama, počet će radovi u ulicama Kovači i Ploča.

Iz Općine Stari Grad podsjećaju da su nedavno završeni radovi na sanaciji i rehabilitaciji ulice Širokac na Kovačima i dijelu lokalne ceste Vratnik mejdan na Vratniku gdje je također došlo do nekontrolisanog izljevanja vode u trup ceste i velikih oštećenja asfalta. Ulice su sanirane u ukupnoj dužini od 525 metara, a radovi su koštali 333.000 KM.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije