Ugovori za obilježavanje značajnih datuma i izgradnju spomen-obilježja

03.05.2018. 13:45 / Izvor: Fena
Ugovori za obilježavanje značajnih datuma i izgradnju spomen-obilježja

Potpisani ugovori za projekte po transferima Ministarstva su ukupne vrijednosti 450.000 KM.

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević i predstavnici boračkih udruženja, saveza i organizacija potpisali su danas u Sarajevu ugovore za projekte po transferima Ministarstva, ukupne vrijednosti 450.000 KM.

Ugovori se odnose na projekte obilježavanja značajnih datuma, ličnosti i događaja odbrambeno-oslobodilačkog rata, ukupno 84 potpisnika, i za sufinansiranje izgradnje spomen-obilježja, uređenja mezarja i grobalja - 30 potpisnika.  

Bukvarević je izjavio da ministarstvo na čijem je čelu ima obavezu da u skladu s programom rada i budžetom za 2018. raspiše javni poziv za sufinansiranje spomenutih projekata radi očuvanja istine o odbrani BiH.

"Cilj ovih projekata je prenošenje te istine na mlađe generacije kako bi poslali poruku da se nikada i nikome ne dogodi ni rat, ni agresija ni genocid i da razvijamo potrebu za mirom, suživotom i izgradnjom Bosne i Hercegovine", rekao je Bukvarević.

Jasna Zlomislić iz Udruge obitelji poginulih i nestalih pripadnika HVO-a navela je da žrtva koju su podnijeli poginuli ne može ničim biti plaćena niti je to mjerljivo bilo kakvim postupcima, ali u situaciju u kojoj se nalaze treba biti zahvalan za svaki projekt koji znači sjećanje na njih.

Predsjednik Upravnog odbora Organizacije porodica šehida i poginulih boraca Federacije BiH Almin Škrijelj istakao je da se njihov projekt odnosi na obilježavanje Dana šehida u Brčkom gdje će pokušati da okupe veliki broj porodica iz cijele BiH.

Izdvojena sredstva iz budžeta resornog ministarstva za projekte obilježavanja značajnih datuma iznose 300.000 KM, a za projekte sufinasiranja izgradnje spomen-obilježja 150.000 KM.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije