UKC Tuzla uskoro prva javna klinika za liječenje neplodnosti

25.03.2019. 09:09 / Izvor: Federalna.ba
UKC Tuzla uskoro prva javna klinika za liječenje neplodnosti

Usluge ovog odjeljenja će moći koristiti svi pacijenti iz Bosne i Hercegovine, odnosno i pacijenti iz drugih kantona, uz potpisane ugovore između zdravstvenih ustanova.

Univerzitetski klinički centar Tuzla će do kraja ove godine biti prva javna zdravstvena ustanova u Bosni i Hercegovini u kojoj bi se trebali steći svi uslovi za obavljanje medicinski potpomognute oplodnje. Stručni tim Odjeljenja za humanu reprodukciju koje djeluje pri Klinici za ginekologiju i akušerstvo već je stekao sva potrebna znanja i ispunio kriterije za liječenje smanjenja neplodnosti svim medicinskim metodama.

S ciljem rješavanja problema pada nataliteta na području Tuzlanskog kantona, Odjeljenje za humanu reprodukciju je prvo ovakve vrste koje je osnovano u javnoj zdravstvenoj ustanovi u našoj zemlji. Prvi pacijenti bi procesu medicinski potpomognute oplodnje mogli biti podvrgnuti već krajem ove godine.

"Ministarstvo zdravstva Tuzlanskog kantona je pokrenulo tu inicijativu zajedno s Klinikom za ginekologiju i akušerstvo Univerzitetskog kliničkog centra jer u toj ustanovi rade dva subspecijalista koji su svoje edukacije završili u Sloveniji i šteta je ne iskoristiti te kadrovske kapacitete", kaže Bahrudin Hadžiefendić, ministar zdravstva TK-a.

Usluge ovog odjeljenja će moći koristiti svi pacijenti iz Bosne i Hercegovine, odnosno i pacijenti iz drugih kantona, uz potpisane ugovore između zdravstvenih ustanova.

S druge strane, preciznih podataka o broju neplodnih parova u BiH još nema.

"Nažalost, nemamo podataka za područje Bosne i Hercegovine. Ukoliko se referiramo na podatke objavljene iz nama susjednih država, procenat neplodnih parova se na području Bosne i Hercegovine, odnosno našeg kantona kreće negdje oko 15 posto", navodi doc. dr. Igor Hudić, šef Odjeljenja za humanu reprodukciju UKC Tuzla.

Prema planu u Odjeljenju za humanu reprodukciju, na godišnjem nivou trebalo bi biti obavljeno do 150 postupaka medicinski potpomognute oplodnje.

Subspecijalista humane reprodukcije prof. dr. Azra Hadžimehmedović navodi da je za realizaciju konkretne pomoći pacijentima potrebna još odgovarajuća oprema, čija je nabavka, prema riječima ministra Hadžiefendića, već planirana.

Za parove koji se podvrgnu procesu vantjelesne oplodnje Vlada Tuzlanskog kantona je osigurala finansijska sredstva u iznosu od 350.000 maraka. Parovi za prvi pokušaj dobijaju tri, a za drugi dvije hiljade maraka.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije