Uklonjena većina objekata sa trase Prve transverzale do Ulice braće Begić

27.06.2020. 08:19 / Izvor: Akta.ba
Uklonjena većina objekata sa trase Prve transverzale do Ulice braće Begić
OTVORI GALERIJU

U skorijem vremenskom periodu će biti uklonjeni svi objekti sa trase Prve transverzale.

Predstavnici nadležnih službi Općine Centar, te Vlade Kantona Sarajevo koje su predvodili premijer Mario Nenadić i ministar saobraćaja Adi Kalem obišli sve lokacije duž buduće trase Prve transverzale od Kranjčevićeve ulice do Ulice braće Begić.

"Kako smo se uvjerili na terenu u toku je rušenje dva objekta za šta smo nedavno izdali potrebno odobrenje za uklanjanje. S ciljem da ubrzamo proceduru uklanjanja objekata sa trase buduće Prve transverzale naložit ću inspekciji Općine Centar da u narednih sedam dana utvrde sve bespravno izgrađene objekte na ovoj trasi i u što kraćem vremenu izdaju rješenja o uklanjanju. Za objekte koji imaju potrebnu dokumentaciju koliko dozvoljavaju prilike naša nadležna služba će provesti potrebnu proceduru eksproprijacije objekata. Premijer Nenadić i Vlada Kantona Sarajevo nas podržavaju u ovom naumu i znamo da ćemo uz njihovu saradnju prevazići sve probleme kako bismo u planiranom roku započeli sa radovima izgradnje prve faze Prve transverzale", objasnio je Nedžad Ajnadžić tokom obilaska.

Kako je najavio premijer Nenadić, u skorijem vremenskom periodu će biti uklonjeni svi objekti sa trase Prve transverzale na dijelu od Kranjčevićeve do Ulice braće Begić.

"Javni interes ne može biti ispod pojedinačnih interesa. Dobrim se pokazala ideja načelnika Ajnadžića da na terenu vidimo koji su to problemi i na koji ih način riješiti. Cilj nam je u ovoj fazi očistiti ovu trasu kako bismo u narednih dvadeset dana uveli izvođača radova na dijelu koji je dug oko 800 metara za čiju realizaciju je potrebno oko 21,9 miliona KM. Također završavamo dionicu gradnje puta iznad naselja Šip kako bismo do jeseni započeli proceduru oko izgradnje tunela Kobilja glava čija je vrijednost sa grantovima 40 miliona eura", izjavio je premijer Nenadić.

Kako je javnost upoznata ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda  potpisao je jučer ugovor o zajmu sa šeficom Ureda EBRD u BiH Manuelom Nesl za Projekat gradskih prometnica Sarajevo u iznosu od 30 miliona eura od čega će dio sredstava biti iskorišten za izgradnju pomenutog tunela na Kobiljoj glavi.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije