Ukupna ulaganja pet mil. KM: U kompleksu Sanske Ilidže grade se dva nova bazena

09.05.2012. 13:29 / Izvor: eKapija.ba
Ukupna ulaganja pet mil. KM: U kompleksu Sanske Ilidže grade se dva nova bazena

U banjsko-liječilišnom centru "Sanska Ilidža" kod Sanskog Mosta, počela je izgradnja novih turističkih sadržaja, a u proširenje ovog kompleksa u tri godine bit će uloženo oko pet miliona maraka.

Banja Ilidža poznato je lječilište sa termalnom vodom, kojeg je prije tri godine privatizirao Aziz Mujdžić, biznismen porijeklom iz Prijedora koji skoro četrdeset godina živi i radi u Švedskoj. Kupac je na ovoj lokaciji najavio izgradnju savremenog banjskog i rekreativnog kompleksa sa brojnim turističkim, sportskim i ugostiteljskim sadržajima.

Direktor Sanske Ilidže Mirnes Burnić za eKapiju je potvrdio da je investicioni ciklus otvoren građevinskim radovima za izgradnju dva nova bazena te sanacijom postojećih kapaciteta. Radovi će se odvijati po fazama, kako bi se prilagodili ljetnog sezoni.

"Prva faza radova obuhvata adaptaciju postojećih kapaciteta, obnovu vodoinstalacija i sanitarija. Počeli smo i sa izgradnjom dva manja bazena u obliku leptira, od koji je jedan namijenjen za djecu, jer za njih nije preporučljivo kupanje u termalnoj vodi, a drugi će biti hidromasažni bazen“, istakao je Burnić.

Radovi će se trajati do juna, kada će biti prekinuti zbog ljetne sezone, te ponovo nastavljeni u septembru ove godine. U planu je proširenje postojećeg velikog bazena, izgradnja restorana sa 120 mjesta, fitnes sale, prostora za fizioterapiju, saune te dodatnih smještajnih kapaciteta.

"Cjelokupan projekat bit trebao biti završen do sredine ili do kraja 2014. godine, a za to vrijeme u kompleks će biti uloženo oko pet miliona maraka", kazao je Burnić.

Investitor se odlučio da obnovu i proširenje kompleksa ne povjeri jednom izvođaču, već da za svaki dio posla bude angažavana po jedna firma. Trenutno su zidarski radovi firmi AS Seferović.

Banjom Sanska Ilidža, prije nego je prešla u privatne ruke, upravljalo je Općinska organizacija ratnih vojnih invalida Sanski Most Erving SM, koji nisu uspjeli pronaći održiv koncept poslovanja.

Novi kupac odlučio je da iskoristi potencijale izvorišta ljekovite vode i te Sansku Ilidžu pretvori u jedno od najprepoznatljivijih turističkih destinacija na ovom području.

N.Voloder

Pogledajte i druge dokumente u rubrici "Projekti"

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije