Ulaganje vlade ZDK i Općine Vareš: Ponovo osvijetljen tunel u Ponikvama

21.08.2018. 08:10 / Izvor: Akta.ba
Ulaganje vlade ZDK i Općine Vareš: Ponovo osvijetljen tunel u Ponikvama

Rasvjeta je postojala sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća, a sada je ponovo tu zahvaljujući ulaganju Vlade Zeničko-dobojskog kantona i Općine Vareš.

U tunelu u vareškom naselju Ponikve, jednom od pet tunela u svijetu koji je nastao prirodnim putem, a u kojem se odvija dvosmjerni saobraćaj, puštena je u rad rasvjeta.

Rasvjeta je postojala sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća, a sada je ponovo tu zahvaljujući ulaganju Vlade Zeničko-dobojskog kantona i Općine Vareš. Tunel dug 363 metra, nalazi se na regionalnoj cesti R-444 Podlugovi-Breza-Vareš-Potkamensko, spaja općinu sa njenim sjeveroistočnim dijelom te putem za Olovo, Tuzlu i Zavidoviće.

Rasvjetu je u rad svečano pustio kantonalni ministar za prostorno uređenje, promet i komunikacije ZDK Fahrudin Brkić u prisustvu načelnika općine Zdravka Maroševića i predsjedavajućeg Općinskog vijeća Adisa Čizme.

"Tunel je veoma važan za saobraćajnu komunikaciju sjevernog dijela općine Vareš sa administrativnim sjedištem, a ima i veliki značaj za privredne aktivnosti između Sarajevskog i Zeničko-Dobojskog kantona sa Tuzlanskim kantonom. Obzirom da je općina Vareš prioritetno orijentisana ka razvoju turističkih potencijala na obroncima planine Zvijezda, ovaj tunel ima zanačaj i u tom segmentu. Ministarstvo za prostorno uređenje, promet i komunikacije ZDK sa svojom Direkcijom cesta je prepoznalo značaj koji bi imalo osvjetljavanje ovog tunela, tako da je Planom zaštite, održavanja, rekonstrukcije i izgradnje regionalnih cesta za 2018. godinu izudvojilo 120.000 KM za njegovo osvjetljavanje. Građani općine Vareš i svi oni koji budu koristili ovaj tunel u budućnosti će biti u mogućnosti da se sigurno kreću kroz tunel bilo pješice ili vozilom, a istovremeno da uživaju u prelijepom ambijentu osvijetljenih svodova ovog jedinstvenog tunela-pećine", kazao je ministar Brkić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije