Ulaganjem u infrastrukturu do održivog povratka

15.02.2018. 13:02 / Izvor: Fena
Ulaganjem u infrastrukturu do održivog povratka

Potpisan ugovor o realizaciji projekta "Nabavka opreme za održavanje infrastrukture-odvodnih kanala", ukupne vrijednosti 40.000 KM.

Ministar za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske (RS) Davor Čordaš potpisao je danas s načelnikom Općine Laktaši Rankom Karapetrovićem ugovor o realizaciji projekta "Nabavka opreme za održavanje infrastrukture-odvodnih kanala", ukupne vrijednosti 40.000 KM.

Implementacijom ovakvih projekata, naglasio je Čordaš, stvaraju se preduslovi za održivi povratak.

"Podrška realizaciji infrastukturnih projekata je veoma važna za svaku lokalnu zajednicu, posebno tamo gdje žive raseljene osobe i povratnici. Osim infrastukturnih projekata, nastojimo planski da radimo i na realizaciji projekata izgradnje i obnove stambenih jedinica", rekao je Čordaš.

Dodao da su ova sredstva obezbijeđena iz budžeta za 2018. godinu, kako bi se pružila podrška lokalnoj samoupravi u realizaciji projekata koji će poboljšati uslove života interno raseljenih osoba na području općine Laktaši, saopćeno je iz Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica RS-a. 

U toj lokalnoj zajednici u toku je realizacija Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja (RSP), u okviru kojeg će kroz potprojekt BH4 biti izgrađeno ukupno 12 kuća za interno raseljene osobe i povratnike hrvatske i srpske nacionalnosti, dok je u pripremi implementacija potprojekata BH5 i BH6 čijom će ralizacijom biti izgrađeno 20 kuća.

Jedna individualna stambena jedinica bit će izgrađena i kroz realizaciju projekta obnove stambenih jedinica (SAF). Ukupna vrijednost ova dva projekta koja se realizuju na prostoru laktaške općine iznosi oko 1.400 000 KM.

Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske je u proteklih šest godina za realizaciju projekata obnove i izgradnje stambenog fonda, rekonstrukcije i izgradnje infrastrukture, obnove vjerskih objekata, te projekte održivog povratka i razvojne programe, na području općine Laktaši osiguralo više od 500.000 KM.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije