Uloženo više od 120 miliona KM u Doboju

24.08.2018. 08:06 / Izvor: SRNA
Uloženo više od 120 miliona KM u Doboju

Cvijanovićeva je navela da tome treba dodati auto-put koji povezuje Banjaluku i Doboj, zatim termoelektranu u opštini Stanari nedaleko od Doboja.

 

Premijer Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je jučer u Doboju da je do sada u ovu lokalnu zajednicu Vlada uložila više od 120 miliona KM za različite projekte.

Cvijanovićeva je navela da tome treba dodati auto-put koji povezuje Banjaluku i Doboj, zatim termoelektranu u opštini Stanari nedaleko od Doboja, za čiji je početak rada Vlada stvarala pretpostavke.

"Takođe, treba dodati i ovaj veliki plan izgradnje nove bolnice, koja će izaći negdje oko 100 miliona KM. Očekujemo da će u naredne tri godine stvari biti okončane", rekla je Cvijanovićeva nakon sastanka sa gradonačelnikom Doboja Obrenom Petrovićem, kojem je prisustvovao i predsjednik Srpske Milorad Dodik.

Ona je naglasila da su to veoma važni projekti, posebno ovi vezani za putnu infrastrukturu, te napomenula da se osim velikih saobraćajnica rade i seoski i lokalni putevi.

"Mi smo ovdje došli do udruživanja sredstava. Imamo dio projekata koje finansiramo iz javnih investicija, nešto iz kliringa, nešto kroz program podrške Vlade Republike Srbije", rekla je Cvijanovićeva.

Prema tome, kako je navela, svaki grad u Srpskoj ove godine je praktično postao gradilište, jer je Vlada Srpske u stanju da plasira više od 120 miliona KM u lokalni razvoj kroz realizaciju strateških projekata.

"Mi time što preuzimamo na sebe finansiranje određenih važnih projekata oslobađamo sredstva ili dajemo veću mogućnost lokalnim vlastima da onda oni redovno izmiruju sve svoje socijalne obaveze", pojasnila je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva je napomenula da je republička vlast osim plasiranja svih ovih sredstava u svaku opštinu uspjela i da stabilizuje javne finansije, navodeći da Srpska sada ima stabilan budžet i izvršavamo na vrijeme sve obaveze.

"Iza toga stoji mnogo napornog rada i truda, ništa ne pada s neba, uvijek su važni ljudi, njihova opredjeljenja koliko su u stanju da zasuču rukave i krenu da rade", istakla je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva je rekla da je danas gradonačelniku Doboja prenijela da je Vladi uvijek lakše kada ima aktivizma i inicijative sa lokalnog nivoa, te podsjetila da je postojao jedan period "zatišja Doboja i Vlade", ali da su svi prepoznali da je za obje strane to bio loš period.

"Hoćemo da se svaka naša opština razvija, normalno je i prirodno da imate saradnju svih nivoa vlasti, naravno i zahvaljujući predsjedniku Srpske koji je uvijek tu da prepozna strateški važne projekte, da usmjeri često i Vladu, a uz to još ako dobijete taj aktivizam sa lokalnog nivoa nikada neće biti manjka ni projekata, ni dobre volje", dodala je ona.

Cvijanovićeva je poručila da će saradnja biti nastavljena i dodala da Doboj, kao i svaka lokalna zajednica u Srpskoj, zaslužuje da se razvija, da ide krupnim koracima naprijed.

Posjetu Doboju predsjednik i premijer Srpske započeli su sastankom sa gradonačelniokom Doboja, nakon čega su položili kamen temeljac za novu sportsku dvoranu.

Sastanku u Gradskoj upravi prisustvovali su i ministar finansija Zoran Tegeltija, ministar zdravlja i socijalne zaštite Dragan Bogdanić, potpredsjednik Narodne skupštine Srpske Nenad Stevandić, kao i narodni poslanici. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije