Umjesto bazena na Bembaši sportski centar sa zatvorenim bazenom?

19.03.2020. 11:40 / Izvor: Oslobođenje
Umjesto bazena na Bembaši sportski centar sa zatvorenim bazenom?

Hadžibajrić naglašava da ukoliko Zavod za planiranje KS-a odobri urbanistički projekat, sljedeći korak bi bio da se obezbijede sredstva i krene u izgradnju.

Bazen na Bembaši ni ove godine neće biti u funkciji. Iako Sarajlije tokom ljeta imaju na raspolaganju samo dva otvorena bazena, u Općini Stari Grad smatraju da obnova ovoga nekada kultnog mjesta ne bi bila ekonomski opravdana.

Neisplativa investicija

"Obnova otvorenog bazena ne dolazi u obzir. Činjenica je da u Sarajevu zbog vremenskih uslova i položaja, sezona kupanja na otvorenom bazenu traje svega 45 dana i investicija bi bila neisplativa. Imali smo u ranijem periodu nekoliko ponuda da se napravi sportski centar sa zatvorenim bazenom, apartmansko naselje i sl, ali nijedna od ponuda nije dobila podršku Općinskog vijeća. Sada smo pokrenuli proceduru izrade urbanističkog projekta i očekujemo da nam Zavod za planiranje KS-a odobri da se na ovoj lokaciji može graditi sportsko-rekreativni centar ili poslovni centar s raznim sadržajima. Ukoliko od Zavoda za planiranje dobijemo saglasnost, krenuli bismo dalje", objasnio je Ibrahim Hadžibajrić, načelnik Općine Stari Grad, te naveo da je krajnje vrijeme i da se kantonalni zakon usaglasi s federalnim, jer jedino KS ne priznaje Zakon o javno-privatnom partnerstvu.

Hadžibajrić naglašava da ukoliko Zavod za planiranje KS-a odobri urbanistički projekat, sljedeći korak bi bio da se obezbijede sredstva i krene u izgradnju.

Tradicija

"Projekat bi bio višemilionski i nadam se da bi nam pomogao i Kanton Sarajevo", dodao je Hadžibajrić.

Inače, Narodna banja, ili javno kupalište na Bembaši u Sarajevu, otvoreno je 20. jula 1902. Godinama je bilo kultno mjesto za okupljanje Sarajlija tokom ljeta. Većina ih je proplivala baš na ovom mjestu. Bazeni na Bembaši su radili i nakon rata, sve do 2009, ali su 2012. uknjiženi na Općinu Stari Grad, ali nikada više nisu otvoreni.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije