Unapređenje investicione klime u Opštini Sokolac

18.06.2016. 10:32 / Izvor: Akta.ba
Unapređenje investicione klime u Opštini Sokolac

Projekat je pokrenut u januaru 2016. godine u partnerstvu sa grupacijom Svjetske banke.

Odjeljenje za lokalni razvoj Opštine Sokolac nastavlja da sprovodi aktivnosti po projektu "Unapređenje investicione klime u Opštini Sokolac" koji podrazumijeva poboljšanje poslovnog okruženja, regulatornu reformu i jačanje konkurentnosti. Ovaj projekat je pokrenut u januaru 2016. godine u partnerstvu sa grupacijom Svjetske banke. Grupacija Svjetske banke, uz saradnju sa opštinama, entitetima i BiH i uz podršku Britanske ambasade u Bosni i Hercegovini, implementira pomenuti projekat s ciljem pružanja podrške svim nivoima vlasti u privlačenju investicija i podizanju poslovne konkurentnosti privatnog sektora kroz smanjenje troškova poslovanja i povećanja transparentnosti rada uprava.

Jedna od projektnih aktivnosti je pružanje postinvesticione podrške investitorima i rješavanje otvorenih pitanja investitora kroz Saradničku mrežu koja uključuje institucije na svim nivoima vlasti. Cilj ove aktivnosti je pružiti podršku privrednim subjektima na teritoriji opštine Sokolac u njihovom rastu i razvoju i u saradnji sa Ministarstvom za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS i institucijama na nivou BiH, sistemski pristupiti otklanjanju prepreka s kojima se investitori suočavaju u svom poslovanju kako bi nastavili sa reinvestiranjem i poboljšali veze sa lokalnom privredom.

S tim u vezi, predstavnici Odjeljenja za lokalni razvoj Opštine Sokolac su zajedno sa tehničkim saradnikom grupacije Svjetske banke posjetili u maju dvije firme koje posluju na području opštine, a teme sastanaka su bile poslovanje, budući planovi i poslovno okruženje firmi.

U maju 2016. godine obavljene su posjete firmama: „Fates“ a.d. Sokolac, čija je osnovna djelatnost proizvodnja i prodaja tepiha, i „Romanija putevi“ a.d. Sokolac, preduzeće za održavanje, zaštitu, rekonstrukciju i izgradnju puteva. Na sastancima su definisana otvorena pitanja sa kojima se investitori u svom poslovanju susreću, a s druge strane, istaknute su i konkurentske prednosti koje imamo u ovim granama privrede.

Takođe, predstavnici Odjeljenja za lokalni razvoj Opštine Sokolac su zajedno sa predstavnicima Ministarstva za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS u junu posjetili još dvije firme, a teme sastanaka su bile opet poslovanje i mogućnosti unapređenja istog. Ponovljena je posjeta firmi „Junior“ d.o.o. Sokolac da bi se predstavnici iz MEORS-a upoznali sa otvorenim pitanjima ove firme koje Opština Sokolac ne može riješiti, već će se isti proslijediti resornim ministarstvima.

U junu 2016. godine obavljene su posjete firmama: d.o.o. „Junior“ Sokolac čija djelatnost je trgovina poljoprivrednim mašinama, proizvodnja rezervnih dijelova za iste, i u povoju je proizvodnja eteričnih ulja od ljekobilja, prvenstveno od plodova i iglica crnogoričnog drveća i d.o.o. „Žarson“ Sokolac, koji se bave primarnom i finalnom preradom drveta i na tržište plasiraju gotove proizvode i poluproizvode.

Predstavnici Opštine Sokolac i MEORS-a su se detaljno upoznali sa radom posjećenih firmi i zajednički utvrdili koju vrstu podrške Opština Sokolac i MEORS može pružiti za otklanjanje prepreka i otvorenih pitanja sa kojima se investitori susreću u svom radu i za kontinuirani razvoj poslovanja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije