UNDP za regulaciju sliva Vrbasa uložio oko milion KM

01.03.2019. 08:04 / Izvor: Fena
UNDP za regulaciju sliva Vrbasa uložio oko milion KM

Partner u realizaciji projekta je Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i ekologije Republike Srpske.

U okviru projekta "Upravljanje poplavnim rizikom u slivu rijeke Vrbas", koji provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), u Gradskoj upravi Banje Luke danas je održana simulacija vježbe s ciljem da se provjeri spremnost i adekvatna reakcija gradskih organa u slučajevima elementarnih nepogoda, poput poplava.

Predstavnica UNDP-a Slađana Bundalo izjavila je da su, u saradanji sa Gradskom upravom, izrađene mape opasnosti i mape rizika od poplave, te uspostavljena automatska mreža za hidrometrijsko praćenje.

"Sliv Vrbasa tako je postao prvi riječni sliv u Bosni i Hercegovini sa dovoljnom pokrivenošću hidrometeorološke mreže. U Banjoj Luci je postavljeno šest automatskih stanica: tri vodomjerne, te dvije padavinske i jedna meteorološka", naglasila je Bundalo.

Dodala da da se trenutno radi na regulaciji Vrbasa u jednom dijelu gradskog područja, a u međuvremenu je urađen i projekt za regulaciju vodotoka Vrbasa u užem gradskom jezgru.

Po njenim riječima, vrijednost ovih investicija iznosila je oko 1,8 miliona KM.

Šef gradskog Odsjeka za civilnu zaštitu i poslove teritorijalne vatrogasne jedinice Mladen Ćućun, naglasio je da je postavljanje hidroloških mjernih stanica od izuzetnog znčaja u prevenciji poplava, pošto se sada u svakom momentu može znati kada Vrbas nadolazi i da li može biti problema.

U koritu Vrbasa, na području Banje Luke, kako je kazao, ima nekoliko kritičnih tačaka, kao što su Karanovac, Lazarevo i Česma.

Zamjenik gradonačelnika Banje Luke Srđan Amidžić je istakao da, ako se na pravilan način reaguje, šteta se može smanjiti i za 50 posto.

"Zajedno sa UNDP-o smo izradili projekt, odnosno dokumentaciju i urbanistički plan kako uraditi regulaciju korita rijeke Vrbas i koje su to kritične tačke, a posebno smo zahvalni što podrška UNDP-a nije podrazumijevala samo izradu projektne dokumentacije već smo radili konkretne poslove regulisanja sliva Vrbasa. Samo u te poslove uloženo je oko 950.000  KM, dok je za regulaciju korita dva gradska potoka obezbjeđeno oko 400.000 maraka.", izjavio je Amidžić.

Partner u realizaciji projekta je Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i ekologije Republike Srpske, a projekat se sprovodi u saradnji sa Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, entitetskim ministarstvima nadležnim za upravljanje vodama i civilnim zaštitama i 13 opština u slivu rijeke Vrbas.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije