Unigradnja počela sa izgradnjom novog vrtića u Općini Centar

24.11.2018. 09:14 / Izvor: Akta.ba
Unigradnja počela sa izgradnjom novog vrtića u Općini Centar

Trenutno je u toku izgradnja betonske konstrukcije i zidanje.

Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić obišao je gradilište u Ulici Patriotske lige gdje je u toku izgradnja funkcionalnog i novog objekta u kojem će biti smješteno obdanište „Razigrani dani“.

Ovom prilikom ga je o dinamici radova informisao Emir Muftić, šef gradilišta firme „Unigradnja“ koja je angažovana za izvođenje radova na izgradnji novog objekta. Trenutno je u toku izgradnja betonske konstrukcije i zidanje.

"Danas smo se uvjerili da se izgradnja objekta novog obdaništa izvodi planiranom dinamikom, čemu najviše moramo zahvaliti općinskim službama za imovinsko-pravne odnose i urbanizam te predstavnicima komunalnih preduzeća. Ukoliko bude sve po planu nadam se da ćemo do kraja iduće godine, eventualno najkasnije do prvog kvartala 2020. godine, ovdje imati funkcionalan objekat površine od oko 2.000 metara kvadratnih u kojem će boraviti najmlađa i najstarija populacija, te ćemo imati prostora za ostale društvene aktivnosti", objasnio je načelnik Ajnadžić.

Nakon izvedenih zemljanih radova obezbijeđena je građevinska jama sa ciljem da se prevenira bilo kakvo pomjeranje tla. To se postiglo ugradnjom 56 armirano-betonskih šipova, za šta je Općina Centar izdvojila 330.000 KM, dok će cjelokupna vrijednost izgradnje novog objekta koštati oko tri miliona KM, a sredstva će također izdvojiti Općina Centar iz svog budžeta.

Obilasku građevinskih radova je također prisustvovao i Ekrem Kurtović, stanovnik Mjesne zajednice „Koševo II“ koji je kazao da su presretni izgradnjom novog objekta.

"Zahvaljujući načelniku Ajnadžiću i Općini Centar ovaj dio grada je već počeo da poprima malo kvalitetnije uslove za život. Kako je tokom proteklog rata uništen nekadašnji objekat obdaništa „Razigrani dani“ ovo naselje nije imalo obdaništa što je stanovnicima predstavljalo veliki problem, posebno mladim bračnim parovima sa djecom. Sada smo svjedoci povećane potražnje stanova mladih parova koji žele da žive na ovom području jer osim budućeg objekta obdaništa također u blizini imamo osnovnu školu čime imamo dobre uslove za cjelodnevni boravak njihove djece", kazao je Kurtović.

Pomenuti radovi predstavljaju drugu fazu projekta izgradnje objekta obdaništa „Razigrani dani“. U prvoj fazi je u septembru prošle godine uklonjen stari devastirani objekat koji je služio kao divlja deponija smeća i okupljalište narkomana.

Kako je predvidio glavni projekat dimenzije i pozicija nekadašnjeg objekta biće zadržane. Novina je izgradnja skloništa, što nalažu zakonski propisi, koji nije imao stari objekat. Uz izgradnju objekta planirano je i vanjsko uređenje koje predviđa parkovski mobilijar i igralište.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije