Unimont iz Loznice želi Šećeranu za 8,4 mil. KM, korona stopirala prodaju

30.04.2020. 08:14 / Izvor: Glas Srpske
Unimont iz Loznice želi Šećeranu za 8,4 mil. KM, korona stopirala prodaju

Virus korona stopirao je prodaju bijeljinske Fabrike šećera u stečaju, koja će ponovo na doboš po cijeni od 8 mil KM čim bude ukinuto vanredno stanje u Republici Srpskoj.

Virus korona stopirao je prodaju bijeljinske Fabrike šećera u stečaju, koja će ponovo na doboš po cijeni od 8 mil. KM čim bude ukinuto vanredno stanje u Republici Srpskoj.

Rekao je to juče, 28. aprila za Glas Srpske predsjednik Odbora povjerilaca Šećerane Vojislav Nikolić i dodao da je Odbor donio ovakvu odluku jer je onemogućen dolazak u RS potencijalnim kupcima iz inostranstva.

"Oni koji bi željeli da obiđu fabriku ne bi to mogli učiniti, a ne bi mogli prisustvovati ni otvaranju ponuda dok traje ovo vanredno stanje. Zato smo odlučili da sve zaustavimo dok ovo ne prođe", rekao je Nikolić.

Naglasio je da je u međuvremenu firma Unimont iz Loznice poslala pismo namjere u kojem se navodi da su zainteresovani da kupe imovinu nekadašnjeg semberskog giganta.

"Firma Unimont se bavi stanogradnjom, a vlasnik te firme u pismu namjere za Šećeranu nudi 8,4 mil KM i spreman je da uplati depozit čim bude ukinuto vanredno stanje u RS-u", rekao je Nikolić.

Osim toga, u pismu je navedeno i da će kupac, ukoliko Skupština povjerilaca prihvati njegovu ponudu, u roku od 30 dana isplatiti cjelokupan iznos.

Imovina Šećerane godinama je prodavana po cijeni od 10 mil KM. Osim Banjalučanina Gorana Vajkića, koji mjerka Šećeranu i za nju nudi 6,9 mil KM, za nju su bile zainteresovane i firme Soltist i Sarijel iz Turske, ali u dva navrata nisu ispoštovale propise i uplatile depozit, tako da je prodaja preduzeća Turcima propala.

Poslije njih u trku za propalo preduzeće ušla je i kompanija Niva iz Žablja u Srbiji, koja se bavi proizvodnjom medicinskih sredstava od gaze i vate. Imali su namjeru da, nakon što kupe fabriku, u njoj prošire svoju proizvodnju i zaposle 100 radnika, ali je i ta ponuda propala.

Fabrika šećera zjapi prazna već 12 godina.

Skupština povjerilaca Šećerane prošle godine donijela je odluku da se licitacije organizuju svakih 15 dana i da se cijena spušta za 500.000 KM, počevši od 9,5 mil KM. Najniži iznos ispod kojeg neće padati cijena je 7 mil KM.

Cjelina

Skupština povjerilaca bijeljinske Šećerane donijela je krajem prošle godine odluku da bi prodaja ove fabrike trebalo da bude ubrzana i okončana u što kraćem roku. Odlučeno je da će fabrika i dalje biti prodavana kao tehnološka cjelina, licitiranjem cjelokupne imovine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije