Univerzitetska bolnica u Foči dobija novi izgled

18.06.2016. 10:38 / Izvor: Akta.ba
Univerzitetska bolnica u Foči dobija novi izgled

Novu stolariju, fasadu, izolaciju i krov, kao i novi sistem centralnog grijanja uskoro će dobiti Univerzitetska bolnica u Foči.

Novu stolariju, fasadu, izolaciju i krov, kao i novi sistem centralnog grijanja uskoro će dobiti Univerzitetska bolnica u Foči čime će biti ostvarena ušteda energije i do 50 odsto, kao i mnogo bolji uslovi za boravak pacijenata iz svih krajeva Srpske. To će omogućiti projekat energetske efikasnosti javnih zgrada u RS koji se finansira sredstvima Svjetske banke vrijednom oko 12 miliona dolara, a koji obuhvata 30 lokalnih zajednica na području Srpske.

Nakon skoro šest decenija bolnica u Foči dobiće novi izgled. U prvoj fazi projekta čija je vrijednost 2,2 miliona maraka centralni blok ove zdravstvene ustanove biće u potpunosti renoviran. Tenderska procedura je završena, izabran izvođač radova čiji se početak očekuje narednog mjeseca i trajaće do kraja godine.

"Uradiće se novi krov, ne ravni već kosi koji ostavlja prostor za potkrovllje, nove fasade, prozori, nova kotlovnica sa novim sistemom grijanja na pelet, a ne na ugalj kako je to do sada bilo. Na ovaj način pratimo i evropske standarde, a ovo je  jedan od najvećih iskoraka ove ustanove, jer svih pet paviljona će biti renovirani", rekao je Veljko Marić, direktor Univerzitetske bolnice Foča.

Uporedo sa prvom fazom projekta, priprema se dokumentacija za drugu fazu, vrijednu oko četiri miliona maraka, u kojoj će novo ruho dobiti i preostali paviljoni bolnice.

Memorandum o sprovođenju ove faze potpisali su u Banjaluci predstavnici Univerzitetske bolnice, lokalne zajednice i Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, Ministarstva zdravlja i Ministarstva prosvjete i kulture RS.

"Ovaj projekat koji će se, kako očekujemo, završiti u potpunosti do kraja naredne godine, predstavlja najveću infrastrukturnu investiciju za svih 58 godina koliko bolnica postoji i radi. Mi smo zahvalni Vladi RS, naročito Ministarstvu prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije RS što je ovu ustanovu prepoznalo u ovom projektu i omogućilo nam da dostignemo potpuno nove uslove za rad", rekao je Marić.

Ukupna površina bolnice u Foči koja će dobiti novi sistem grijanja je oko 7.500 metara kvadratnih. Time će se eliminisati gubici toplotne energije, kao i energenti koji zagađuju životnu sredinu.

U projekat energetske efikasnosti, pored zdravstvenih ustanova u RS uključene su i škole i dječiji vrtići. U opštini Foča smatraju da ima prostora da projekat u narednom periodu obuhvati bar jednu od vaspitno-obrazovnih ustanova iz ove lokalne zajednice.

"Interesovanja ima i za druge objekte. Prostora će biti za novih šest objekata u RS, koji su za sada na čekanju, odnosno provjerava se dokumentacija i ostali kriterijumi. Očekujemo da će jedna od škola u Foči možda ući u ovih šest objekata", rekao je Radisav Mašić, načelnik opštine Foča.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije