Univerzitetski park iduće godine u Banjaluci

30.09.2019. 09:45 / Izvor: Nezavisne novine
Univerzitetski park iduće godine u Banjaluci

Na platou kod Pravnog fakulteta već se radi instalacija zamišljena kao amfiteatar u prirodi. Ovo je samo početak uređenja velikog prostora, koji bi trebalo da postane univerzitetski park.

Na zеlеnom platou isprеd Univеrzitеtskog kampusa iduće godine trebalo bi da nikne univеrzitеtski park, rekla je Tanja Trkulja, profesor na Arhitektonsko-građevinsko-geodetskom fakultetu (AGGF), uključena u idejno rješenje za ovu površinu.

Ističe da ovaj projekat, koji obuhvata parterno-pejzažno uređenje zelene površine pokraj Pravnog i Ekonomskog fakulteta, za cilj ima da se zelena površina zaštiti od gradnje te da studentima i građanima pruži kvalitetan prostor pun sadržaja.

Na platou kod Pravnog fakulteta već se radi instalacija zamišljena kao amfiteatar u prirodi. Ovo je samo početak uređenja velikog prostora, koji bi trebalo da postane univerzitetski park.

"Planirano je i da se uvedu pješačke i biciklističke staze, nove ambijentalne zone, kao što je pjaceta, prostor za učenje, druženje, aktivnu i pasivnu rekreaciju, kao i uređenje postojeće zelene površine biljkama, žbunjem i stablima", objasnila je Trkuljeva.

Naglasila je da se projekat formiranja univerzitetskog parka radi u sklopu projekta "Male intеrvеncije u prostoru", uz djеlovanjе grada i Univеrzitеta, te da je zamišljen kao zajednički projekat "small scale" tima Istraživačkog centra za prostor, kao i mentora i studenata AGGF-a.

Objašnjava da je inicijativa za stvaranje idejnog rješenja parka potekla od dekana Pravnog i Ekonomskog fakulteta.

"Oni su se obratili nastavnicima AGGF-a da zajedno sa studentima četvrte godine urade ovo idejno rješenje. Odabrana su dva studentska rada za dalju razradu", rekla je Trkulja.

Dodaje da će se pored parka raditi i aktiviranje obale Vrbasa.

"Na obali Vrbasa je planirana izgradnja pješačkih i biciklističkih staza i postavka infrastrukture, a zatim sadnja zelenih struktura i postavka urbanog mobilijara", objasnila je Trkulja.

 Naglašava da je idejno rješenje baza za izradu glavnog projekta.

"Idejno rješenje je podložno izmjenama i unapređenju, ali osnovna ideja o projektu univerzitetskog parka ostaje", zaključila je Trkulja.

Danijela Dušanić, jedan od autora prvonagrađenog studentskog idejnog rješenja, kazala je da je na projektu radila sa dvije koleginice, Jelenom Vuković i Majom Matić, i to u okviru izbornog predmeta Urbana priroda.

"Od analiza prostora, koncepta pa do detaljnog urbanističkog rješenja, ovaj projekat smo radili cijeli semestar", rekla je Dušanićeva.

Dodaje da su radili na analizi prostora i postojećih pješačkih pravaca, zadržavanju postojećih zelenih struktura, kao i uvođenju novih zelenih vrsta, kao i novih pješačkih i biciklističkih staza, te jednostavnog mobilijara koji će privući posjetioce.

"Blisko prisustvo rijeke Vrbas inspirisalo nas je na fluidne poteze pješačkih tokova, kao i mobilijara koji prati staze", kazala je Dušanićeva.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije