Uprkos padu cijena mladi u RS-u sve teže do stanova

18.09.2013. 13:44 / Izvor: Radio Slobodna Evropa
Uprkos padu cijena mladi u RS-u sve teže do stanova

Iako su cijene kvadrata stambenog prostora u Republici Srpskoj značajno opale, građani se teško odlučuju na kupovinu, prije svega zbog nedostatka novca.

Iako su cijene kvadrata stambenog prostora u Republici Srpskoj značajno opale, građani se teško odlučuju na kupovinu, prije svega zbog nedostatka novca. Najteže je mladima koji žele da se osamostale jer su plate jako niske, a zahtjevi banaka vrlo rigorozni.

Odlučujući korak u životu svakog mladog čovjeka jeste odlazak od kuće i osamostaljivanje. Za tako nešto potrebno je obezbijediti krov nad glavom, a mladi ljudi, posebno mladi bračni parovi jako teško mogu sebi da priušte sopstveni stan, te većina godinama žive kao podstanari.

Mladen Brkić iz Banjaluke kaže da je do stana jedino moguće doći putem stambenog kredita, ali je bankarske uslove jako teško ispuniti.

„Već četiri godine živim kao podstanar. Pokušavam da zasnujem život sa svojom djevojkom. Međutim, iako imamo veliku želju da kupimo stan, do toga je skoro nemoguće doći jer uslovi koje banke traže za kredit su veoma veliki, a uz to i kamate su ogromne, tako da je skoro nemoguće ne samo podići nego i isplatiti kredit u skladu sa svojim primanjima“, priča on.

A da je potražnja za stanovima na jako niskom nivou uprkos padu cijena, potvrđuje i Senka Gatarić, direktorica Agencije za prodaju nekretnina Euroagent iz Banjaluke. Ona dodaje i da prodavci nisu mnogo fleksibilni:

„Cijene stanova u RS se kreću od 1.400 do 1.800 maraka (po kvadratnom metru), zavisno od lokacije, spratnosti i kvaliteta gradnje. Najčešći kupci su mladi bračni parovi koji dižu kredit preko IRB-a. Međutim, ti krediti se dugo čekaju i mnogi prodavci odbijaju da prodaju stan na kredit mladim ljudima koji trebaju da dobiju kredit putem IRB-a.“

Upravo krediti Investiciono razvojne banke Republike Srpske jesu najtraženija opcija za kupovinu stana, a mladi bračni parovi su beneficirana grupa kada je u pitanju odobravanje kredita. Iako mnogi tvrde da se na ove kredite dugo čeka, te da je uslove teško ispuniti, iz IRB-a kažu da se krediti odobravaju najkasnije za dva mjeseca, uz jako povoljne uslove.

„To su mladi bračni parovi do navršenih 35 godina starosti oboje, sedmi stepen stručne spreme. Kamatna stopa je 4,3 odsto, rok otplate do 20 godina. Iznos kredita je od 5.000 do 50.000 maraka, ko ga koristi za rekonstrukciju i proširenje stambene jedinice, a od 10.000 do 100.000 maraka za kupovinu i izgradnju prve stambene jedinice u vlasništvu“, navodi portparol IRB-a Zoran Popović.

Niska primanja i nezaposlenost

Sa druge strane potražnja za stambenim kreditima kod komercijalnih banaka znatno je opala, ali su i banke pooštrile kriterije, kaže portparol Hypo Banke A.D Banjaluka Nenad Badnjar.

„Prosječna nominalna kamatna stopa na stambeni kreditni portfolio Hypo Banke se kreće od 5,36 odsto. Da bi se apliciralo za stambeni kredit građani moraju zadovoljiti uslove koji se odnose na kvalitetnu kreditnu sposobnost, koja podrazumijeva stalni radni odnos i redovna mjesečna primanja, te kvalitetni instrument obezbjeđenja u koje ubrajamo hipoteku, žirante i slično“, kaže Badnjar.  

Anketirani građani smatraju da su stanovi i dalje skupi, te da ih malo ko može sebi priuštiti:

Ekonomista Zoran Pavlović kaže da je sada pravo vrijeme za kupovinu stana jer trenutne cijene nekretnina nisu na realnom nivou, te ističe da ovakvo stanje neće dugo trajati. Uzrok slabe potražnje za stanovima vidi u lošoj ekonomskoj situaciji, koja utiče prvenstveno na mlade bračne parove.

„Vrlo često samo jedan od njih ima zaposlenje, a za bilo kakav stambeni kredit je potrebno da rade oboje. U tom smislu je i situacija na tržištu nekretnina koja je dovela do snižavanja cijena još uvijek nepovoljna, jer niska primanja i niski budžeti mladih porodica ne daju sigurnost ulaska u stambeni kredit. A stambeni krediti bi morali biti osnov razvoja mladih porodica“, ističe Pavlović.

Podaci pokazuju da je 2008. godine samo u Banjaluci izgrađeno 4.000 stanova, a prošle godine tek 500. Ekonomisti upozoravaju da će se u budućnosti sve teže dolaziti do stana jer će ih biti manje u ponudi, a ekonomija koja ne pokazuje tendenciju rasta ne daje optimizam za porast ličnih dohodaka. Kada se sve uzme u obzir, život sa roditeljima ili podstanarstvo jedina su opcija za mlade ljude, a započinjanje samostalnog života u sopstvenom domu moraće sačekati neka bolja vremena.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije