Uprkos visokoj cijeni u Tuzli 97 posto novogradnje već rasprodato

30.01.2013. 16:46 / Izvor: Danas.info - TIP
Uprkos visokoj cijeni u Tuzli 97 posto novogradnje već rasprodato

U Tuzli su cijene stanova od 2008. do 2012. godine opale sa 2.500 na 2.300 KM u centru grada, dok su na periferiji po metru kvadratnom cijene spuštene sa 2.000 na oko 1.500 KM.

Uprkos općoj besparici, u Tuzli je zanimljiva činjenica da je 97 posto stanova u novogradnji već rasprodato, rekao je  voditelj tuzlanske poslovnice Agencije za nekretnine Prostor Abdulah Kapić.

U ovoj Agenciji, kako prenosi Tuzlanski info portal,  primijećeno je da su cijene nekretnina u starogradnji u blagom padu, ali kada je u pitanju novogradnja u Tuzli, cijene stagniraju zadnje dvije godine.

"To znači da je potražnja za stanovima još uvijek velika, naročito u centralnim dijelovima grada. Na periferiji je za stanovima malo manja potražnja. Novogradnja jako dobro ide, starogradnja malo slabije", kazao je Kapić i dodao da se tržište stabilizovalo, te da očekuje da će potražnja za stanovima u skorijem periodu još rasti, kao i da je moguć pad cijena nekretnina kada je u pitanju stara gradnja, dok će cijena nove gradnje ostati ista.

Kazao je da je potražnja za stanovima mnogo veća u odnosu na potražnju za kućama.

U Tuzli su cijene stanova od 2008. do 2012. godine opale sa 2.500  na 2.300 KM u centru grada, dok su na periferiji po metru kvadratnom cijene spuštene sa 2.000 na oko 1.500 KM.

Pokazatelji govore da će u 2013. godini cijene stanova pasti za još 10 posto.

Prema riječima direktora građevinske kompanije Luciana d.o.o. Lukavac Stefana Božića, i prije nego što se zgrada izgradi stanovi se 90 posto već rasprodaju. Trenutno je takav slučaj sa objektom koji tek treba da se počne graditi na Stupinama u Tuzli.

Božić kaže da je nije primijetio pad potražnje, nego naprotiv da je ima i više nego što se ponudom može pokriti.

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije