Urađen projekat: Tuzla bi mogla dobiti jedinstven viseći pješački most

14.10.2020. 08:40 / Izvor: Akta.ba
Urađen projekat: Tuzla bi mogla dobiti jedinstven viseći pješački most
OTVORI GALERIJU

Radi se o projektu pješačkog mosta, koji je dašak savremene arhitekture, kakvu viđamo u evropskim zemljama, Americi i sl.

Gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović susreo se u utorak u gradskoj upravi sa arhitektom Seadom Hadžibeganovićem, direktorom arhitektonskog studija "Arhitekt". Povod za sastanak je bio projekat izgradnje Mosta Sloboda, koji Hadžibeganović i njegov studio poklanjaju Gradu Tuzli.

"Danas smo ovdje povodom lijepog poklona koji želimo uručiti gradonačelniku Imamoviću i Gradu Tuzli. Radi se o projektu pješačkog mosta, koji je dašak savremene arhitekture, kakvu viđamo u evropskim zemljama, Americi i sl.To je svojevrsni viseći most koji se proteže iznad Jale i cijele južne magistrale, na potezu od slastičarne, poznate kao „Šaćir“, do ul. Muftije Kurta (Mejdan). Na mostu se nalaze dva velika jarbola na kojima će se nalaziti zastave BiH i Tuzle, urbani mobilijar, zelenilo, a tu je i mali trg. Ideja nam je da ideju„slobode“ predstavimo velikim, dominantnim lukom. Posebnu pažnju smo posvetili rasvjeti, koja je često zapostavljena u arhitekturi, a ima važnu ulogu u svakom objektu. Drago nam je da je gradonačelnik prepoznao ovaj kvalitet i naša želja je da projekat mosta poklonimo našem gradu. Ovo jeste veliki zadatak i iziskivao je veliki trud svih nas u studiju, ali nama je velika čast prikazati ga u javnosti i učiniti nešto za svoj grad. Nama bi najveći poklon bio da ovaj most zaživi“, izjavio je Sead Hadžibeganović, arhitekta koji je poklonio projekat mosta Gradu Tuzli i dodao da mu je velika isnpiracija bio odnos prema prirodi i zaštiti okoline i da je stoga poseban akcenat stavljen na zelenilo.

"Smatramo da ovakvo rješenje mosta može biti mamac i mnogobrojnim turistima koji dolaze u Tuzlu radi jezera i drugih znamenitosti", rekao je Hadžibeganović.

Gradonačelnik Jasmin Imamović nije krio oduševljenje i zadovoljstvo: "Zadovoljstvo mi je da u ime građana Tuzle primim ovaj poklon, uz veliku zahvalnost Seadu Hadžibeganoviću i njegovim saradnicima. Siguran sam da će Sead Hadžibeganović steći slavu kao arhitekta, ne samo zato što ima dobre ideje, nego i zato što je dobar čovjek. Slavu ne stiču oni koji uzimaju, nego oni koji daju. U Seadu Hadžibeganoviću sam prepoznao entuzijazam, ne može neko raditi ovakve stvari ako u njemu nema ljubavi i entuzijazma. Sead ima ljubav prema Tuzli i prema Bosni i Hercegovini, to se vidi i po dva velika jarbola koja će stajati na mostu i na kojima će se nlaziti zastave BiH i Tuzle. Sead je arhitekta koji radi sa strašću i to daje veličanstvenost ovom projektu. Sviđa mi se i ime Sloboda", rekao je gradonačelnik.

Dodao da će raditi na realizaciji projekta i da će Most Sloboda će premostiti i Jalu i južnu magistralu.

"Ovaj most će biti opet nešto što ima samo Tuzla i nisam siguran da li će biti ljepši noću ili danju. Ovo mi je jedan od ljepših trenutaka u karijeri, jer svima nam treba više onih koji pokazuju brigu i empatiju, koji su posvećeni drugim ljudima i svojoj zajednici, ljudi koji su posvećeni svom gradu. Još jednom se zahvaljujem u ime građana Tuzle i veliko mi je zadovoljstvo i čast da sam ovaj poklon primio."

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije