Urađena revizija privatizacije u devet kompanija

09.01.2018. 09:40 / Izvor: Večernji List
Urađena revizija privatizacije u devet kompanija

U svim navedenim gospodarskim subjektima Agencija je utvrdila niz nezakonitih radnji

Iako je Vlada Federacije BiH na početku prošle godine donijela odluku po kojoj Agencija za reviziju privatizacije FBiH mora revidirati postupak privatizacije za 14 gospodarskih društava i četiri banke, spomenuta Agencija taj plan zbog kadrovske deficitarnosti nije mogla ispuniti, nego je revidirala privatizaciju šest tvrtki i triju banaka, piše večernji list. 

U izvješću koje su dostavili federalnoj Vladi iz Agencije za reviziju privatizacije FBiH neispunjene planove opravdavaju tvrdnjom kako su s osobljem koje čini šest revizora i činjenicom da je, umjesto pretpostavljenih dva i pol do tri mjeseca, za jednu reviziju bilo nužno oko četiri do pet mjeseci efektivnog rada, te složenošću samih predmeta koje su revidirali, ali i time da potrebna dokumentacija za reviziju nije dostavljena u predviđenim rokovima.

Agencija je u prošloj godini revidirala privatizaciju Šipad komerca d.d. Sarajevo, Atomehanike d.d. Sarajevo, Granita d.d. Jablanica, TP Poljoprometa d.d. Zenica, HUTP Kladušnica d.s. Velika Kladuša, Borac Export-Importa d.d. Travnik, Investicijsko-komercijalne banke d.d. Tuzla, Hrvatske poštanske banke d.d. Mostar, Privredne banke Sarajevo d.d. Sarajevo.

U svim navedenim gospodarskim subjektima Agencija je utvrdila niz nezakonitih radnji, propusta u reviziji i cijela je dokumentacija dostavljena mjerodavnim institucijama u Federaciji BiH, uključujući Vladu, Agenciju za privatizaciju FBiH, ali i županijska tužiteljstva i sudove. Kako su i zbog čega propadala privatizirana poduzeća, možda najbolje pokazuju podaci vezani uz privatizaciju nekadašnjeg drvno-prerađivačkog gignata Šipad komerca d.d. Sarajevo.

Iz koje je dobila Agencija zar privatizacije FBiH vidi se kako imovinom te tvrtke na primjeru drugih država iz bivše Jugoslavije, konkretno u Srbiji i Kosovu manipuliralo, i to preko tvrtki iz Njemačke. Agencija za privatizaciju FBiH, kako stoji u izvješću revizije, na njihov zahtjev dostavila je popis nekretnina  središnjeg registra pasivne bilance s ukupno 54 nekretnina na teritoriju Srbije i Kosova.

U  dokumentaciji, koju nam stavila Županijska agencija za privatizaciju Sarajevo, a vezano za sporne nekretnine, između  ostalog, pronašli su i ugovor o poslovnoj suradnji i zajedničkom ulaganju u cilju zaštite imovine u Srbiji, koji su dana 27. travanja 2000. godine sklopili Šipad komerc d.d. Sarajevo, zastupan po generalnom direktoru, i Bernd Schmitz iz Njemačke, zastupan po odvjetniku iz Sarajeva. U ugovoru se navodi da je predmet istog zajedničko ulaganje u nepokretnu imovinu koja se  nalazi na  teritoriju Srbije, Kosova i Vojvodine.

Usporedbom popisa koji nam je dostavio APF i navedenog, razlike na teritoriji Srbije su u 27 prodavaonica, 11 stovarišta i devet skladišta, koji se ne nalaze na popisu koji je dostavio APF, a navedeni su na popisu koji je sastavini dio navedenog ugovora.

Zbog toga, a i ostale dokumentacije koja nije prezentirana revizorima te s obzirom na višemilijunsku  vrijednost istih, revizor nisu bili u mogućnosti dati mišljenje,  a privremeno je obustavljen postupak revizije zbog nedostatka dokumentacije nužne za izradu revizijskog izvješća. Tako ispada da je dio imovine tog prostoru Vojvodine, Srbije i Kosova jednostavno izostavljen iz postupka privatizacije i ne zna se tko njime zapravo raspolaže.

Znači da revizorima nije dostavljena ni dokumentacija što je s tom imovinom i kako je ona privatizirana te kome je zapravo na kraju pripala.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije