Urbanističke priče: Veliki projekti i investicije firme Senabil

08.04.2008. 11:17 / Izvor: eKapija.ba
Urbanističke priče: Veliki projekti i investicije firme Senabil

Firma Senabil je privatna kompanija registrovana u Sarajevu 1998. godine sa stopostotnim vanjskim kapitalom tj. kapitalom iz Kuvajta.

Dakle, pravi vlasnici firme su Kuvajćani i Senabil predstavlja privatni kuvajtski kapital .

Firme koje su u privatnom vlasništvu Senabila i koje Senabil zastupa su: Poliklinika Sanasa, HFM, Amel i Nur i Z&J.

O trenutnim i budućim planovima ove kompanije, razgovarali smo sa zamjenikom direktora za PR i marketing firme Senabil, Nedimom Dizdarom.

"Poliklinika Sanasa je nešto čime se ponosimo i od nje smo napravili jedan brand. To je prva privatna poliklinika u Bosni i Hercegovini, koja uspješno posluje godinama. Upravo zbog toga, ove godine planiramo kompletnu sanaciju i renoviranje Sanase, koja će imati potpuno novi i moderan izgled. Ta investicija će nas koštati oko 600 – 800 hiljada KM, jer Sanasa ima jedan nivo, a sa ovom investicijom će tako i ostati", kazao je za početak razgovora gospodin Dizdar.

Budući izgled Poliklinike Sanasa

Firma Senabil je osnivač i odgojno obrazovne ustanove Amel i Nur, koja u svom sastavu ima savremeno opremljenu osnovnu školu El - Manar, dva obdaništa u Sarajevu, jedno u Tuzli i jedno u Bihaću. Osnovna škola El - Manar ima 180 učenika, a toku je upis nove generacije školaraca ove ustanove. Odgojno obrazovna ustanova El-Manar radi po nastavnom planu i programu Ministarstva obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo.

"Amel i Nur ima tendenciju rasta i to je također jedan od novih projekata. U fazi smo pregovora sa Općinom Novi Grad, jer smo zainteresirani za gradnju obdaništa na lokalitetu Dobrinje. Plan je i da u sklopu obdaništa izgradimo i igraonicu koja bi imala površinu od 250 m². Mislim da bi ovaj projekat bio interesantan za taj dio grada, s obzirom na to da na Dobrinji ne postoji samostalno obdanište", kaže naš sagovornik.

Kako je naglasio gospodin Dizdar, Amel i Nur kao odgojno – obrazovna ustanova nije profitabilna organizacija. Ona posluje pozitivno, ali ne u smislu zarade, već u smislu održivosti. Prema njegovim riječima, jako je teško doši do zarade u odgoju i obrazovanju, pogotovo kada se radi o školstvu. Amel i Nur još uvijek dobija neke donacije iz Kuvajta, ali prema procjenama gospodina Dizdara, ova godina će biti sto posto samoodrživa.

Slijedeći Senabilov projekat jeste izgradnja pijace na Alipašinom polju, u B fazi.

"To je projekat koji smo dobili putem tendera, koji je bio raspisan od strane Općine Novi Grad. Tender smo dobili projektom koji nam je dat od Općine, ali mi smo ponudili novo idejno rješenje objekta i mislim da će ga Općina prihvatiti. Radi se o jednom samostalnom objektu koje se uklapa u okolinu naselja. Dakle nismo izlazili iz gabarita prvobitnog idejnog rješenja, već smo samo promijenili krov i tako dobili na površini. Stoga mislim da neće biti problema oko dobijanja urbanističke i građevinske dozvole", kazao je Dizdar.

Idejno rješenje pijace na Alipašinom Polju

Bitno je naglasiti da je firma Senabil kompletan investitor i izvođač. Inače, cjelokupna investicija će koštati oko 1,5 miliona KM. Po ugovoru su dužni zaposliti pet osoba iz kategorije RVI – a, ali u Senabilu se ne zadovoljaju tom cifrom, već će nastojati da taj broj povećaju na 15 – 20 zaposlenih.

Od dana završetka potrebne papirologije sa Općinom, Senabil je spreman da objekat bude završen za tri mjeseca.

Pored pijace, Senabil radi i na dobijanju građevinske dozvole za gradnju poslovno – stambenog objekta u Nedžarićima.

Projekat poslovno - stambenog objekta u Nedžarićima

"Za taj projekat smo u fazi dobijanja građevinske dozvole, dok smo urbanističku dobili. Radi se o zgradi koja će se početi graditi početkom 2009. godine. Planiramo da stanovi budu u stilu zapada, odnosno da svaki stan ima alarm, video nadzor, satelitsku i kablovsku televiziju, internet, wireless sisteme, protivpožarni sistem i sve ostalo što je potrebno za udobnost i sigurnost stanara" rekao je gdin. Dizdar.

Pored obrazovanja, investicija, nekretnina, Firma Senabil pruža i usluge konsaltinga.

Dakle, rade konstalting firmi Z&J iz Sarajeva u vezi izrade programske osnove za izmjenu i dopunu prostornog plana na zemlji koju ona posjeduje. Radi se o zemlji od 146 duluma zemlje koja je nalazi u Osijeku i u vlasištvu je Z&J. S obzirom na to kroz tu zemlju prolazi sarajevska zaobilaznica, ponudli su Općini Ilidža da na tom lokalitetu izgrade dvije benzinske pumpe i motel, zatim fabriku za preradu hrane, shoping centar, sportsko – rekreativni centar i još puno popratnih objekata. Planirana investicija bi se iznosila oko 30 miliona KM.

Osim nje, konsalting se radi i za firmu Jordan, HFM i mnoge druge.

Na kraju jedino možemo reći... SRETNO Senabilu sa svim ovim projektima!

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije