"Vrući krompir": Ko je nadležan za divlju gradnju na Bjelašnici? Nismo mi! Jeste li vi? Nismo ni mi!

29.01.2021. 14:06 / Izvor: Akta.ba
'Vrući krompir': Ko je nadležan za divlju gradnju na Bjelašnici? Nismo mi! Jeste li vi? Nismo ni mi!

Federalno ministarstvo okoliša i turizma najavilo Stratešku procjenu gradnje.

Ukoliko ste barem jednom u posljednjih nekoliko godina boravili na Bjelašnici niste mogli ne primijetiti da se ova bh. planinska ljepotica svake godine sve više pretvara u "gradsku džunglu". Zgrada do zgrade, objekat do objekta, bager do bagera... da nije skijaških staza pomislili ste da niste ni napustili gradsko jezgro.

Da je gradnja, u najmanju ruku, neplanska najbolje dokazuje nedavna najava federalne ministrice okoliša Edite Đapo da će se raditi "Strateška procjena gradnje". 

NEGATIVNO MIŠLJENJE MINISTARSTVA  

Tragom ove informacije, a naivno misleći da će se prirodni resursi konačno prestati eksploatisati za lične interese i da će se zakoni početi poštivati, pokušali smo saznati ko to gradi bez dozvole i ko to ne sankcioniše i ne sprječava? Hoće li se rušiti ono što se prepozna kao "neplansko"? 

Ovo je odgovor Federalnog ministarstva okoliša i turizma:

"Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo je Federalnom ministarstvu okoliša i turizma dostavilo akt sa zahtjevom za mišljenje na Nacrt Izvještaja o strategijskoj procjeni uticaja na okoliš za Izmjene i dopune Regulacionog plana "Sportsko-rekreaciono područje Bjelašnica". Federalno ministarstvo okoliša i turizma nije dalo pozitivno mišljenje na gore navedeni nacrt izvještaja, kao preduslov za usvajanje ili ne usvajanje Izmjena i dopuna Regulacionog plana Sportsko rekreativnog područja Bjelašnica što je u nadležnosti kantonalnog resornog ministarstva. Sva pitanja eventualne nelegalne gradnje se vežu za postupanja nadležnog inspekcijskoga organa", navodi se u odgovoru. 

Sličan upit smo poslali i Inspektoratu urbanističko-građevinske, ekološke, komunalne i stambene inspekcije, misleći da smo na pravoj adresi. ALI... 

"Kantonalna urbanističko-građevinska inspekcija koja organizaciono djeluje pri Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove KS, nije nadležna za prvostepeni nadzor nad izradom i provođenjem planskih dokumenata na nivou općine Trnovo, niti za nadzor nad ostvarivanjem i provođenjem planskih dokumenata na nivou lokalne zajednice, kao ni za nadzor nad izgradnjom i korištenjem građevina i drugih zahvata u prostoru za koje odobrenje donosi nadležna služba Općine Trnovo. Shodno tome, ova inspekcija nema zakonsku nadležnosti da vrši prvostepeni nadzor na lokalitetu Bjelašnice, s obzirom da je za prvostepeni nadzor nadležna općinska urbanističko-građevinska inspekcija, što je u konkretnom slučaju inspekcija Općine Trnovo", piše u odgovoru.

Dakle, nisu nadležni. 

PRIJAVE PRISTIZALE I PROSLIJEĐENE 

Na naše pitanje da li je ova inspekcija zaprimila prijavu, da li je bilo izrečenih mjera, kažu da su od 2018. godine "dostavljani zahtjevi za nadzor na navedenom lokalitetu, ali su svi proslijeđeni na dalji postupak i nadležnost općinskoj inspekciji iz prethodno opisanih razloga i na način kako je pripisano članom 65. Zakona o upravnom postupku".

"Inspekcijske nadzore kojima su tražene kontrole u oblasti prostornog uređenja na lokalitetu Bjelašnice kantonalna urbanističko- građevinska inspekcija je provodila u skladu sa zakonskim ovlaštenjima, odnosno tako što je  vršila nadzore nad radom općinskog urbanističko-građevinskog inspektora Općine Trnovo, shodno članu 147. stav 1. Zakona. Tokom ovih postupaka kantonalni inspektori su poduzimali sve odgovarajuće zakonom predviđene mjere, uključujući i donošenje upravnih akata- rješenja. Ovi nadzori su započeti po prijavama iz 2018. godine, ali su se veoma teško i sporo odvijali, s obzirom da je donedavno u općini Trnovo postojao problem u radu i kontinuitetu rada općinske inspekcije", naveli su. 

Govoreći o urednoj papirologiji, dozvolama, i svemu ostalom neophodnom da se postavi pločnik, a kamoli izgradi zgrada, iz Inspekcije navode su u prethodnom periodu u više navrata  konsultovali resorno ministarstvo i Zavod za planiranje KS, dok je od općinskog inspektora traženo da se upotpune postupci inspekcijskog nadzora nad donošenjem planova i građenjem, s obzirom da su dostavljene informacije o provedenim postupcima ocijenjene kao nepotpune.

"Iz tog razloga postupak kantonalne inspekcije nad radom općinske inspekcije se i dalje nastavlja", naglasili su. 

VODA NIJE ZA PIĆE

Slažu se da bi u ovom momentui  bilo najbolje da se uradi najavljena Strateška procjena gradnje.

"Član 34. Zakona o prostornom uređenju propisuje da Odluka o izradi prostornog plana Kantona obavezno već sadrži Stratešku procjenu utjecaja na okoliš, a da se za ostale planske dokumente ova obaveza utvrđuje po prethodno pribavljenom mišljenju Ministarstva, u skladu sa posebnim propisima", zaključili su. 

I dok se nadležnosti prebacuju poput vrućeg krompira, planina se uništava sistematski, i to u momentu kada se građani Sarajeva guše u smogu, a eto, sudeći prema izvještaju Zavoda za javno zdravstvo KS i u fekalijama.

Naime, izvještaj JU Zavoda za javno zdravstvo KS  sa izvorišta rijeke Bosne iz septembra 2020. godine ukazao je na prisustvo patogenih bakterija i preporuku da voda nije za piće!

U nadi da ćemo odgonetnuti nadležnost, upit šaljemo i Zavodu za planiranje KS i nadležnoj općinskoj inspekciji Općine Trnovo.

B.K. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije